Τρέχουν να … μαζέψουν το φορολογικό

09:05 4/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση «παίρνει» πίσω τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση που θα οδηγούσε στην αύξηση του φόρου, αποσύρει τη διάταξη για τις αποζημιώσεις που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25% από 20% για αποζημίωση από 100.000 έως 150.000, ενώ δεν θα γίνει η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 80% από 55%.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αφορούν στα εξής:

Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση

διατηρείται ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα μείωνε σημαντικά τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων,

Τεκμαρτό εισόδημα. Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται με το άρθρο 34 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.

Η διάταξη αυτή αναμένεται να καταργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.

Αποζημιώσεις. Διατηρείται κατά πάσα πιθανότητα στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.

Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε και Ε.Ε.. Οι έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει την προκαταβολή φόρου στο 55%. Ο νέος Κώδικας που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Φοιτητές. Ο Κώδικας δεν περιλαμβάνει στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου τους φοιτητές.. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες μπορούν να χάσουν φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι θα διορθωθεί η διάταξη αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα