4η Ιουλίου: Η ημέρα Ανεξαρτησίας της Αμερικής [εικόνες]

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου, το 1776 έγινε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η Βρετανία, θεωρώντας τις δεκατρείς Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής ως αποικίες του Βρετανικού Στέμματος, εννοούσε να συμπεριφέρεται σε αυτές όπως έκανε σε όλες τις υπόλοιπες αποικίες της: επέβαλε δικούς της Κυβερνητικούς υπαλλήλους, διαφορετική φορολογία από αυτή που ίσχυε στη Βρετανία, περιοριστικούς όρους στο εμπόριο, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πολιτική δραστηριότητα κτλ.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Γ” είχε, μάλιστα, θεσπίσει τους

«πέντε αφόρητους Νόμους» στις αποικίες της Αμερικής. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό από τους «αποίκους», οι οποίοι αισθάνονταν καταπιεσμένοι. Σε πολλούς Αμερικανούς αποίκους είχε αρχίσει να δημιουργείται και να ωριμάζει η ιδέα της ανεξαρτητοποίησης.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (Declaration of Independence) ήταν η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Την έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον και θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στις ΗΠΑ σήμερα είναι Εθνική γιορτή & αργία.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Αναζητήσεις
4/7 ανεξαρτησια
Τυχαία Θέματα