Ο Γλέζος βάζει φωτιά στο Συνέδριο

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, στοχεύοντας εμμέσως πλην σαφέστατα στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μανόλης Γλέζος τού είπε: «Κάνε ό,τι θες εσύ, διαλύσου ή διασπάσου, πώς μπορείς όμως να αποφασίζεις για εμάς;». Παράλληλα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τού ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του με όσους διαφωνούν. «Τι θα κάνετε με εμάς που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε, πρέπει να το ξεκαθαρίσετε», είπε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να σκοτώσει τα άλογα που μας έφεραν ως εδώ».

«Βόμβα» περί συλλογικής ηγεσίας

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Μανόλης Γλέζος διατύπωσε και μία πρόταση-βόμβα, ζητώντας συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και προτείνοντας να μην είναι μονοπρόσωπο κανένα όργανο, αλλά να εφαρμόζεται ο κανόνας της ετήσιας εναλλαγής προσώπων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συλλογικό και όχι αρχηγικό. Δεν πιστεύω κανείς από εμάς εδώ να θέλει να είναι χειροκροτητής. Τα όργανα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριμερή και όχι μονοπρόσωπα», συνέχισε, υπενθυμίζοντας στην Κουμουνδούρου πως «μοναχός του ο ΣΥΝ δεν είχε καταφέρει με το ένα ή το άλλο όνομά του αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πότε έμπαινε και πότε όχι στη Βουλή».

Τροχιά σύγκρουσης

Η αδιάλλακτη στάση του Μανόλη Γλέζου δημιουργεί, πλέον, νέα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και απειλεί να θέσει σε τροχιά εσωστρέφειας όλο το Συνέδριο. Πάντως, χθες, μετά την ομιλία του βουλευτή Επικρατείας, ανώτατοι κομματικοί παράγοντες διαβεβαίωναν το matrix24.gr πως «θα βρεθεί συμβιβαστική λύση», καίτοι διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κάνει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ως το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για τα όργανα και την Κεντρική Επιτροπή, το τοπίο θα ξεκαθαριστεί καθώς θα φανεί αν οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μανόλη Γλέζου θα ενταχθούν στην ενιαία λίστα για εκλογή μελών της νέας Κ.Ε. ή θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος -ή τουλάχιστον, εκτός κομματικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανατροπή των τωρινών δεδομένων, καθώς όλες οι πλευρές συνεχίζουν να ψάχνουν μία ιδέα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Οχυρωμένοι πίσω από τον Γλέζο

Σε κάθε περίπτωση, οι μόνοι που θα μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη στάση του Μανόλη Γλέζου είναι οι υπόλοιποι «διαφωνούντες» με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, δηλαδή η «Αριστερή Πλατφόρμα» (Λαφαζάνης, Νταβανέλος), το ΔΗΚΚΙ, η ΚΕΔΑ (Γιάννης Θεωνάς) και η ΕΔΗΚ. Αυτό διότι όλοι οι προαναφερθέντες έχουν, ουσιαστικά, «οχυρωθεί» πίσω από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, όπως κατηγορούνται από στελέχη της πλειοψηφίας.

Παρέμβαση Λαφαζάνη

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η σημερινή ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα είναι γεμάτη αιχμές και διαφωνίες, τόσο για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, όσο και για πολιτικά θέματα όπως η ρήξη με την Ευρωζώνη και η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση Αριστεράς). Άλλωστε, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έδειξε ήδη από χθες τις διαθέσεις του, με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας». «Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από έναν ξεπερασμένο και μυωπικό ευρωκεντρισμό και από μια δογματική, πάση θυσία, προσκόλληση σε μια ευρωζώνη που έχει καταστεί χώρος μιας ξεπεσμένης Γερμανικής νεοαποικιοκρατίας και πολύ πιθανόν οδηγείται σύντομα σε κατάρρευση», έγραψε, αφήνοντας να διαφανεί η άποψή του περί ρήξης με την Ευρωζώνη. Επίσης, απηύθυνε την προειδοποίηση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγηθεί σε μία δεύτερη φάση ριζοσπαστικοποίησης, τότε και να έρθει στην κυβέρνηση, «θα παραμείνει σ’ αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δε θα είναι ο μόνος που θα δώσει τον τόνο των σημερινών εργασιών του Συνεδρίου. Ως το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν όλοι οι «κορυφαίοι» του κόμματος. Τότε, θα ανοίξουν άπαντες τα πολιτικά χαρτιά τους και θα φανεί προς τα πού καταλήγει το Συνέδριο, αλλά και ποιοι είναι οι «φίλοι» του Αλέξη Τσίπρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα