Και όμως, λεφτά υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως κατά την εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει υπέρ του Δημοσίου φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εισπράχθηκαν μόλις 688,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 4,9%.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και εάν είχε εισπραχθεί θα ελάφρυνε εντυπωσιακά το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που κλήθηκαν να αναπληρώσουν οι φορολογούμενοι με δυσβάστακτα μέτρα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για φορολογικά

πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό, αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια από τους φορολογούμενους για να καταλήξουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Τα πρόστιμα αυτά καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του υπουργείου Οικονομικών , με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις των επιδικασθέντων ποσών και αυτών που εισπάχθηκαν από το Δημόσιο.

Πάντως η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού διαφαίνεται και από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό των προστίμων μόλις το 1% κατέληξε στα ταμεία του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 85-100 εκατ. ευρώ εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από τις παραβάσεις που καταλόγισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα