Στο.. σφυρί βγάζουν τα «φιλέτα» για να κλείσουν το κενό

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την «τρύπα» τροφοδοτεί ως επί το πλείστον η δυστοκία στις αποκρατικοποιήσεις.

«Η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί πως θα παράσχει στήριξη στην Αθήνα και μετά τον Ιούλιο του 2014» διαμηνύει ο Τζέρι Ράις εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο επικεφαλής του Eurogroup «δείχνει» ξανά και ξανά τον Απρίλιο της ερχόμενης χρονιάς ως το χρονικό ορόσημο για αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Γύρω

από τη προωθούμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ επιχειρήθηκε να στηθεί το ελληνικό success story, το «φιάσκο» του διαγωνισμού αυτού όμως ήταν εκείνο που έφερε τα πάνω- κάτω: Οι όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί πως μέσα από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων η Αθήνα θα εξοφλούσε άμεσα σημαντικό «κομμάτι» από το χρέος της, άρχισαν γρήγορα να διαψεύδονται.

Έτσι, μέσα από το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν η Ελλάδα -συνολικά την 3ετία 2011-2014- καλείται να συνεισφέρει 5,1 δισ. ευρώ έσοδα αποκρατικοποιήσεων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για το χρέος, αντί για 4,5 δισ. ευρώ που όριζε η συμφωνία του Μαΐου. Το επίτευγμα είναι δύσκολο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: το 2011 η Ελλάδα έφερε στα κρατικά ταμεία μόνο 100 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και το πρώτο εξάμηνο φέτος ο λογαριασμός είναι μηδέν.

Για το σύνολο του 2013 ο στόχος (μετά την αποτυχία σε ΔΕΠΑ) επαναϋπολογίζεται από 2,5 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ μεταφέρεται για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε, αλλά προστίθενται και άλλες κινήσεις.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έρθουν 200 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο 600 εκατ. ευρώ και το τρίτο τρίμηνο θα εισρεύσουν 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ετήσια βάση.. Συνολικά για το 2014 το σύνολο των εσόδων το υπολογίζει σε 3,5 δισ. ευρώ.

Αν και δεν διευκρινίζεται στον πίνακα πως προκύπτει το ποσό, στο κείμενο περί αποκρατικοποιήσεων που συνοδεύει την έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά σε τιτλοποίηση ακινήτων. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέθοδοι όπως η τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αξιολογούνται επί του παρόντος με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα πέραν αυτών που προβλέπονται στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. «Οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως τη διεθνή επενδυτική κοινότητα» Αναφέρει ότι η Ελλάδα ως πρώτο βήμα θα μεταβιβάσει όλα τα εκτός σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων ακίνητα (πχ όσα υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας) σε ένα ενιαίο πακέτο για οικονομίες κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό έχει «ανάψει» για τα καλά: Και στο «τραπέζι» πάντα βρίσκονται οι προτάσεις για «μεταφορά» των ποσών της ανακεφαλαιοποίησης στο ESM, αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι 20 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα