Μόνο υπό την σκιά της «Ελιάς» μπαίνει στο ΕΣΚ η ΔΗΜΑΡ

09:01 5/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Λίγο από όλα, λένε στο ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Χάνες Σβόμποντα για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές όλων των δυνάμεων που εκφράζονται από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η συμφωνία να προχωρήσει η ενιαία Συνδιάσκεψη που έχει προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς κανέναν αποκλεισμό,

συνιστά νέα πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στις διεργασίες της ελληνικής «Ελιάς» για την συγκρότηση ενός δυναμικού ψηφοδελτίου. Από την άλλη πλευρά, το «ξεκαθάρισμα» ότι οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το ΕΣΚ πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, ερμηνεύεται με δύο τρόπους.

Αφενός, συνιστά νέα πίεση στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη να λάβει μέρος στις διαδικασίες, αφετέρου αποστέλλεται το μήνυμα εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, πως δεν μπορούν να μπουν από το …παράθυρο στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μόνο και μόνο επειδή είναι σε καλό δρόμο οι συζητήσεις τους για ένταξη στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Θεωρείται δε, και μία έμμεση απάντηση σε όσα είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δείπνου προ δεκαημέρου ο κ.Κουβέλης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένταξη του κόμματός του στο ΕΣΚ μετά τις ευρωεκλογές.

Ως αιχμή προς τη ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται και η στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσασαρμογής, όπως εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη που μετά την έξοδό του από την τρικομματική, αναπτύσσει αντικυβερνητικές τάσεις, μα κάποιους να μιλούν και για ανοιχτό «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, έχοντας θορυβηθεί από την τροπή των πραγμάτων, και την αποδοχή του Χάνες Σβόμποντα της συμμετοχής του κόμματος του Φώτη Κουβέλη ανεξάρτητα από την ελληνική «Ελιά» στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την προνομιακή του σχέση με το ΕΣΚ, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος, για να πιέσει τη ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί την πρότασή του για την «Ελιά» ή διαφορετικά να …ξεχάσει την οικογένεια του ΕΣΚ. Και ελπίζει προφανώς να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη στις 28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου, όπου ο κ.Κουβέλης θα είναι παρών, προσκεκλημένος μάλιστα των ίδιων των Μάρτιν Σουλτς και Χάνες Σβόμποντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα