Πως θα αποφύγετε τη δερματίτιδα χεριών

07:37 5/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Μερικές απλές συμβουλές που θα προστατεύσουν τα χέρια σας και θα σας απαλλάξουν από τα προβλήματα είναι οι παρακάτω:

• Να θυμάστε ότι το νερό από μόνο του μπορεί να ενεργήσει ως ερεθιστικό.

• Να ελαττώσετε το πλύσιμο των χεριών.

• Να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με σαπούνι,

απορρυπαντικά, σαμπουάν και άλλα ερεθιστικά προϊόντα.

• Να χρησιμοποιείτε γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα, αντί σκέτα ελαστικά γάντια, όταν εργάζεστε με νερό και άλλα ερεθιστικά.

• Να χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατικές κρέμες όπως κρέμα σορβολίνης

ή υδατική κρέμα (sorbolene ή aqueous cream) ή γαλακτωματοποιητική αλοιφή (emulsifying ointment).

• Να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ειδικά μετά το πλύσιμο των χεριών.

• Κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης που χορηγούνται από γιατρό θα πρέπει

να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει δερματίτιδα.

Τι είναι;

∆ερματίτιδα (έκζεμα) είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα που προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Σε μελανές επιδερμίδες αυτό μπορεί να είναι πιο μωβ.

Πού παρουσιάζεται;

Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να έχει επίσης και μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες. Τα χέρια μπορεί να ξηραθούν και να πονάνε με ανοίγματα και ραγίσματα στις παλάμες ή γύρω απ ́ τα δάκτυλα.

Ποια είναι η αιτία;

Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών, μαζί με την αυξημένη επαφή με σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα όταν φροντίζετε μικρά μωρά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα χέρια. Αν ένα άτομο έχει ήδη την τάση να παρουσιάζει δερματίτιδα, έχει περισσότερες πιθανότητες ερεθισμού στα χέρια την εποχή εκείνη. Μερικές φορές, μια πραγματική αλλεργία σε ένα χημικό που έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα στα χέρια. Αλλά η πλειοψηφία της δερματίτιδας που επηρεάζει τα χέρια δεν προκαλείται από αλλεργία.

Η κούραση και το άγχος επιδεινώνουν την δερματίτιδα. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της επιδερμίδας και η δερματίτιδα να μολυνθεί. Η δερματίτιδα στα χέρια μπορεί να χειροτερέψει το χειμώνα επειδή ο κρύος καιρός προκαλεί χαμηλή υγρασία και ξήρανση του δέρματος. Η επαφή με άλλα προϊόντα που ξηραίνουν το δέρμα όπως διαλυτικά, περιλαμβανομένων νέφτι, κηροζίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα