Γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα

08:18 5/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «τρύπα» που άνοιξε με την απόφασή του το ΣτΕ διαμορφώνεται σε 500 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Οι πιστωτές αναμένουν την απάντηση της Αθήνας για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα «καλύψουν» το «κενό».

Προς το παρόν τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» αφορούν στους τρόπους εξόφλησης ώστε να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα δημόσια οικονομικά: Το ένα σενάριο είναι να… ξαναστείλουν το «λογαριασμό» στους αμειβόμενους με ειδικά

μισθολόγια, με άλλη νομική φόρμουλα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να κατανείμουν το κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά αυτό μόνο ταμειακά εξυπηρετεί, διότι δημοσιονομικά η επιβάρυνση είναι δεδομένη, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα.

Επί του παρόντος, πάντως πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών ισχυρίζονται η ελληνική πλευρά και οι δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, που είναι ένα από τα κύρια θέματα που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις.

Όπως λένε, το πρωτογενές πλεόνασμα βοηθά να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Οι αξιωματούχοι μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισαν ότι για να υπάρξει συμφωνία και να λάβει η Ελλάδα τουλάχιστον την δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2013, πρέπει οι δύο πλευρές χρειάζεται να επιλύσουν ακόμη μια σειρά θεμάτων, όπως οι όροι των τεστ αντοχής των τραπεζών και οι επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των ένστολων, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα και οι ξένοι δανειστές της έχουν σε μεγάλο βαθμό γεφυρώσει τις διαφορές τους όσον αφορά το πιθανό δημοσιονομικό κενό του 2014, ξεπερνώντας ένα βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας.
Η τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας τραβά σε μάκρος και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφωνίες για το πώς η Αθήνα θα καλύψει το κενό στον φετινό προϋπολογισμό, το οποίο εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και έχουν διακοπεί τρεις φορές, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014-2015 και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα