«Μισάνοιχτη» η πόρτα του ΔΝΤ για Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης του ΔΝΤ, με την οποία το Ταμείο προχώρησε σε πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και ανέφερε ονομαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνητικό κίνδυνο για τη μη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μία πρώτη ευκαιρία να ανταλλάξει

απόψεις με παράγοντα του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό πρόγραμμα, τις επιπτώσεις της λιτότητας και την ανάγκη προσαρμογής του.

Εχθρικό κλίμα

Σε κάθε περίπτωση, η πόρτα του Ταμείου άνοιξε κατά το ήμισυ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΔΝΤ, με την έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή, δεν έκρυψε την επιθυμία του να μην αυξήσει την πολιτική επιρροή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον ενέταξε στους ενδεχόμενους κινδύνους για τον εκτροχιασμό του προγράμματος. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην έκθεση αυτή ρητώς αναφερόταν ότι τυχόν ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ!

Αυτή η αναφορά στην έκθεση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία με ανακοίνωση του «σκιώδους υπουργού» Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατήγγειλε το ΔΝΤ για «παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας» (σ.σ. κάτι που έκανε, με ανακοίνωσή του, και το ΠΑΣΟΚ…) και διαβεβαίωσε τους ιθύνοντες νόες του Ταμείου ότι… εν μέρει θα δικαιωθούν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δε θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά το Μνημόνιο θα τελειώσει», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Όχι» από Λαγκάρντ

Όμως, η εχθρική στάση του ΔΝΤ προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε μόνο στην έκθεσή του. Όπως αποκάλυψε με αποκλειστικές πληροφορίες το matrix24.gr το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε άρνηση από την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο αίτημά του για συνάντηση μαζί της. Η κ. Λαγκάρντ επικαλέστηκε φορτωμένο πρόγραμμα και, ως το πρωί της Κυριακής, όλα έδειχναν ότι ουδείς εκ του ΔΝΤ θα συναντάτο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, όταν έγινε γνωστό στον Αλέξη Τσίπρα ότι εν τέλει θα συναντήσει το «νούμερο 2» του ΔΝΤ, οι εντυπώσεις αμβλύνθηκαν, ενώ στέλεχος πολύ κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζε στο matrix24.gr: «θέλουν δε θέλουν, μας αναγνωρίζουν ως συνομιλητές. Δεν γίνεται αλλιώς, αφού η πορεία μας προς την διακυβέρνηση της χώρας είναι μη αναστρέψιμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα