Ηρεμία (στο Eurogroup) πριν από την καταιγίδα (μέτρων)

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο δρόμος όμως για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα είναι στρωμένος με «αγκάθια». Κάθε δόση και .. καημός, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να τις ανάβει «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Συγκεκριμένα:

- Δόση

2,8 δισ. ευρώ Φεβρουαρίου: Μέσα τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο και να μπει ένα «πλαφόν» στις δαπάνες των φορέων του Δημοσίου, με ορίζοντα 3ετιας.

- Δόση 2,8 δισ. ευρώ Μαρτίου: Εντός του Μαρτίου επιβάλλεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο διαχείρισης προσωπικού Υπουργείων και να προσδιοριστεί ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού. Χρειάζεται να καταρτιστεί και σχέδιο απομάκρυνσης υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Οι τιμές των φαρμάκων θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω με βάση τις 3 χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα θεσμοθετηθεί και η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης, αλλά και οι αρμοδιότητες του μόνιμου Γ.Γ. Εσόδων. Η τρόικα στα μέσα του μήνα θα βρίσκεται στην Ελλάδα για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Βάσει της έκθεσης της Κομισιόν το α΄τρίμηνο της χρονιάς θα πρέπει να χορηγηθούν στην Αθήνα 6 δισ. ευρώ, πλέον των 52,4 δισ. Όπως και να έχει μέχρι το τέλος Μαρτίου καταρτίζεται σχέδιο για διαφθορά στο Δημόσιο με ειδική πρόβλεψη για τις εφορίες και τα τελωνεία, υιοθετείται μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών, ενώ 40 ακίνητα του Δημοσίου θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όσο για το που θα πάνε οι δόσεις; Από αυτή του Ιανουαρίου τα 7,2 δισ ευρώ θα διοχετευτούν στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για Προϋπολογισμό και οφειλές του Δημοσίου. Οι δόσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου, τα 2,8 + 2,8 δισ ευρώ, δηλαδή θα καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τις οφειλές του Δημοσίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το α΄ 3μηνο της χρονιάς, αναλύονται σε 4,2 δισ ευρώ για το έλλειμμα, άλλα 4,1 δισ. για την ωρίμανση του Χρέους και 1,5 δισ. για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους.

Άλλες δύο κρίσιμες επισκέψεις της τρόικα και τα αντίστοιχα τεστ θα γίνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο: Για την δόση του Ιουνίου των 5 δισ. οι πιστωτές μας γύρω στα μέσα του μήνα θα αξιολογήσουν την πορεία και την εφαρμογή του Προγράμματος, ενώ νέα αξιολόγηση θα υπάρξει στα μέσα Αυγούστου, με παράλληλη δέσμευση της Αθήνας να καθορίσει τα «απροσδιόριστα» μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκταμιευτεί δόση 2,4 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα