«Κουβέντα» για νέο δάνειο 10-11 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο τραπέζι έπεσε η πιθανότητα για νέο δάνειο ύψους 10-11 δισ. ευρώ, ενώ στο επίκεντρο έπεσε και το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους: Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα οριζόντιο μέτρο, αποκλείοντας προκαταβολικά οποιοδήποτε αίτημα της τρόικας για μειώσεις μισθών, κύριων συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Παράλληλα, επισήμανε πως εφόσον η χώρα μας ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις

της και με δεδομένο ότι βρίσκεται προ των πυλών η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, εφαρμόζοντας μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Βίζερ, «οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό αναμένεται να ληφθούν τον προσεχή Δεκέμβριο». Πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε το κενό αυτό στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2016, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ περίπου αφορούν το 2014. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν είχε ανεβάσει το ποσό αυτό στα 5-6 δισ. ευρώ για το 2014, αποδεικνύοντας ότι εκτός από τον τρόπο κάλυψης της «τρύπας» αυτής, θα είναι δύσκολος ακόμη και ο προσδιορισμός του μεγέθους της.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, το «δημοσιονομικό κενό δεν εξετάστηκε αναλυτικά κατά τις συναντήσεις με τον κ. Βίζερ, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα». Το μπρα-ντε-φερ για το ζήτημα αυτό θα είναι σκληρό, αφού η τριμερής υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλων 4,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική πλευρά βλέπει «τρύπα» μόνο 500 εκατ. ευρώ για την προσεχή χρονιά και αγωνίζεται να την κλείσει, ενώ για την περίοδο 2015-2016 εκτιμά πως δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις άνω των 2-2,5 δισ. ευρώ και τονίζει πως, σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αποφασιστούν τα μέτρα αυτά από τώρα.

«Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους μας θα ανοίξει μετά την επικύρωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 (και το πρωτογενές πλεόνασμα) από τη Eurostat στις 22 Απριλίου 2014», τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχουν διάφορα σενάρια για την νέα ελάφρυνση του χρέους και «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Η συζήτηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του EWG περιεστράφη και γύρω από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, και ιδίως των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και η οριστική διευθέτηση της διαθεσιμότητας 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αποτελούν τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Ο κ. Βίζερ παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Ακολούθησε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του EWG στο Μέγαρο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα