ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

08:05 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Και πάλι βιβλία στο Πεδίο του Άρεως…

Ως κάτοικοι της περιοχής, χρόνια τώρα, νιώθουμε ότι έχουμε ένα άτυπο δικαίωμα να περιπολούμε στα δρομάκια του Πεδίου του Άρεως, να νιώθουμε ειρηνική διάθεση παρά το φιλοπόλεμο όνομά του, επίσης να στενοχωριόμαστε όταν διακρίνουμε ασχήμιες που προβάλλονται ως εξωραϊσμοι. Εν πάση περιπτώσει – παρά τις κακόζηλες μαρμαροστρώσεις και τα προκλητικά συντριβάνια – το Αλσος δόθηκε στους περίοικους και μη, και ευχόμαστε το θέατρο Οικονομίδη – αιωνίως γιαπί – να ανοίξει μια κάποια των ημερών.

Περίπου μια δεκαετία έχει διαβεί – για την ακρίβεια οχτώ χρόνια – από τότε που η έκθεση βιβλίου σταμάτησε να γίνεται εκεί και μεταφέρθηκε στα πέριξ του Παρθενώνος, μπροστά στο σπίτι του Τσοχατζόπουλου. Άρα με μεγάλη ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι η έκθεση επιστρέφει στο Άλσος. Όπως μαντεύει κανείς το ζήτημα της έκθεσης δεν αφορά μόνο τα βιβλία. Πριν απ’ όλα οι κοινωνικές ομάδες αρέσκονται να συναντώνται στους χώρους της αρεσκείας τους. Οι γραμματοσημάδες για παράδειγμα, οι συλλέκτες παλαιών αντικειμένων, οι βιβλιόφιλοι βέβαια και πάει λέγοντας. Τα περισσότερα βιβλία που πωλούνται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης είναι γνωστό ότι εκλέγονται εκ συνηθείας, εκ μιμητισμού, εξ αλληλεγγύη προς το πνεύμα των περιπολούντων αναγνωστών, για το γαμώ το δηλαδή και όχι επειδή η βιβλιοθήκη «κράζει».

Στην ηλικία που βρισκόμαστε, η αγορά του βιβλίου εξαρτάται από την όραση που απέμεινε. Πόσες φορές θα διαβάσει κανείς τους Καραμάζοφ ή την Αρρώστια του Ζήνωνα; Το άλικο γράμμα ή τους Σαρτόρις; Τις επιστολές του Βαν Γκόγκ ή τα Χαμένα όνειρα; Εντούτοις, μπαίνοντας μέσα στο πλήθος, περνώντας από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο, τα βιβλία αγοράζονται σχεδόν από μόνα τους, το ένα κράζει το άλλο και οι πωλητές σκάνε χαμόγελο.

Συνάμα οι μέρες της Εκθέσεως είναι και από τις πιο ασφαλείς του Πεδίου καθώς η φύλαξή του είναι ανεπαρκής μέχρι ανύπαρκτη. Συζητείται να μπουν μεγάλες πόρτες στις εισόδους και η φύλαξη να γίνει από εταιρεία, ειδικά τις νύχτες όπου όποιος τολμήσει να περάσει από μέσα διακινδυνεύει κάτι παραπάνω από τα γνωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα