Και νέα λουκέτα αλά ΕΡΤ ζητεί η Τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες η μαραθώνια (5 ωρών) συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους Πόλ Τόμσεν Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ, «άνοιξε» με τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ και επεκτάθηκε στην ευρύτερη αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Οι δανειστές -παρά τις αναταράξεις- πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με εντατικότερους ρυθμούς τις αλλαγές στο δημόσιο, αξιοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που

της έδωσε την δυνατότητα να κλείσει ευθύς αμέσως την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
Μάλιστα, υπολογίζουν ότι ο αριθμός των δημοσίων Οργανισμών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που θα κλείσουν με «ξαφνικό θάνατο» να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, προκειμένου η κυβέρνηση να μην δυσκολευτεί με τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πρέπει να κάνει τον Δεκέμβριο του 2013.
Για το οικονομικό επιτελείο, πάντως, μπορεί το «λουκέτο» στην ΕΡΤ να συνιστούσε το τέλειο «όχημα» για να μπορέσει να αποσπάσει την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά ούτε αυτή η εξέλιξη βοήθησε τα πράγματα.
Οι δανειστές παρέμειναν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στις εισπράξεις φθάνει τα 562 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη «τρύπα» προέρχεται καθαρά από ολιγωρία της ίδιας της Κυβέρνησης στην είσπραξη φόρων, δεδομένου ότι αφορά στην καθυστέρηση αποστολής ειδοποιητηρίων ΦΑΠ 2011 και στην υποβολή δηλώσεων των επιχειρήσεων. Η τάση στους έμμεσους φόρους το τελευταίο δίμηνο είχε αναστραφεί και μάλιστα υπερκάλυψε τους στόχους.

Κάτι που δεν έπεισε τους πιστωτές, που όμως επιφυλάχθηκαν για μία ξεκάθαρη απάντηση στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ συνεχίζουν να μελετούν τα στοιχεία που έχει να κάνει με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Στον ξενοδοχειακό κλάδο ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς επιβολής ΦΠΑ καθώς οι υπηρεσίες εστίασης επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές υπηρεσίες (όπως η διαμονή) φορολογούνται με συντελεστή 6%.
Αυτό σημαίνει ότι στη χρέωση για μια διανυκτέρευση με πρωινό, το 8% της συνολικής τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, ενώ το υπόλοιπο 92% της τιμής στο χαμηλότερο συντελεστή.
Επί τάπητος βρέθηκε και το θέμα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων με τις πληροφορίες να εμφανίζουν την τρόικα δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι το η διακομματική επιτροπή που ασχολείται εδώ και καιρό με αυτό το ζήτημα δεν έχει καταρτίσει κανένα αξιόπιστο σενάριο που να μην θέτει σε κίνδυνο τις εισπράξεις των 3,2 δις. ευρώ από τον φόρο.
Από τις μέχρι τώρα προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην τρόικα προκύπτει ότι για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις θα ισχύσει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών, η οποία θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα ( ορεινές εκτάσεις) και θα φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αντικειμενική αξία ( παραθαλάσσιες κλπ).
Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. όπως τιμή ζώνης, όροφος, παλαιότητα, και άλλα χαρακτηριστικά. Συνολικά θα υπάρχουν 33 διαφορετικά κλιμάκια που θα στέλνουν στα ύψη τον φόρο.

Στο τραπέζι βεβαίως έπεσε και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η είσπραξη εσόδων έως 1 δισ. ευρώ που «λείπουν» από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα