Τα σενάρια του… ατυχήματος

Η ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη αναμένεται να δρομολογήσει μείζονες εξελίξεις, οι οποίες περιγράφονται με πλήρη λεπτομέρεια από το ελληνικό Σύνταγμα.

Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να θεωρήσει ως ισχυρό σενάριο ότι απόψε ο κ. Σαμαράς θα αποδεχθεί

οικειοθελώς να… παραχωρήσει τη θέση του Πρωθυπουργού σε ένα άλλο στέλεχος της Ν.Δ., όπως πρότειναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενδεχόμενο ναυάγιο στην αποψινή συνάντηση οδηγεί σε διερευνητικές εντολές ακόμη και σε κυβέρνηση μειοψηφίας και όχι άμεσα σε εκλογές.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Αν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης άρουν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Αντώνη Σαμαρά, αυτός μπορεί να εξακολουθήσει να είναι Πρωθυπουργός. Αυτό μπορεί να συμβεί αν στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει, απουσιάζουν οι 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον κατόπιν συμφωνίας των τριών κομμάτων προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε κάλπες μέσα στην τουριστική περίοδο. Η επίσημη κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. είναι σήμερα 125 βουλευτές, δύο περιμένουν στον προθάλαμο της ΝΔ (Μαρκόπουλος, Σολδάτος) ενώ δύο ακόμη (Κουράκος, Σταυρογιάννης) αν και αντιμνημονιακοί είναι της ευρύτερης δεξιάς οικογένειας. Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, υπό προϋποθέσεις η Ν.Δ. θα μπορούσε να εξασφαλίσει 127 – 129 ψήφους που θα μπορούσαν να την κρατήσουν στην… εξουσία.

Ψήφος ανοχής

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με ψήφο ανοχής από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως μέχρι το Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο κόμματα δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Διερευνητικές και κάλπες

Τα δύο παραπάνω σενάρια, ωστόσο, μοιάζουν απίθανα. Αντιθέτως, το πλέον πιθανό είναι, εφόσον επέλθει η ρήξη, ο Αντώνης Σαμαράς να καταθέσει την εντολή στον Κάρολο Παπούλια και η χώρα να τεθεί σε τροχιά εκλογών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την απώλεια της δεδηλωμένης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της και κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, ό,τι δηλαδή συνέβη πριν ένα χρόνο με τις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου.

Βάσει του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, την οποία πιθανότατα ο Αντ. Σαμαράς δεν θα αποδεχθεί καν. Εκτός κι αν υπάρχει συμφωνία για κυβέρνηση μειοψηφίας. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές κατά σειρά σε Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο καθένας εκ των οποίων θα έχει 3 ημέρες για να διαπιστώσει αν μπορεί να ευδοκιμήσει η εντολή. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, συγκαλεί το Συμβούλιο Αρχηγών με ζητούμενο μία κυβέρνηση κοινής αποδοχή ή μία υπηρεσιακή που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Ως προς την ημερομηνία, η 14η Ιουλίου είναι πλέον, λόγω προθεσμιών, οριακή ενώ ακούγεται και η 21η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα