ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ «ΤΡΕΙΣ» ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ …Η ΓΥΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

Τι μας έλεγαν μέχρι χθες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι; Πρώτον, η νέα πολιτική κουλτούρα είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεύτερον, η παρούσα κυβέρνηση είναι μακράς πνοής, θα εξαντλήσει την τετραετία και από τα αποτελέσματά της θα κριθούν όλοι, «ή μαζί θα σωθούμε ή μαζί θα βουλιάξουμε» ήταν η πολιτική και επικοινωνιακή τους στρατηγική. Τρίτον, το μείζον είναι να σωθεί η χώρα και έμπροσθεν αυτής της αναγκαιότητας είναι λογικό και απαραίτητο να υπάρξουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί, εκπτώσεις

και υποχωρήσεις σε άλλα θέματα.

Τι μας λένε σήμερα; Εκλογές. Γιατί; Επειδή δεν τα βρίσκουν στο θέμα της ΕΡΤ. Ανεξαρτήτως το πως αξιολογεί κάποιος το θέμα του «μαύρου» στην κρατική ραδιοτηλεόραση -κατ’ εμέ δεν μπορεί παρά να το αξιολογεί αρνητικά και να διαφωνεί- αναρωτιέμαι αν είναι το θέμα για το οποίο πρέπει να πέσει η κυβέρνηση, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και το πιθανότερο να χαθούν οι θυσίες που τρία χρόνια τώρα κάνει ο ελληνικός λαός.

Αν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν ότι είναι, ας βγουν και να το πουν καθαρά και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα θα επακολουθήσουν. Αν δεν θεωρούν ότι είναι υπέρτερο της κοινής προσπάθειας που ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα, τότε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι καραγκιοζιλίκια όλα αυτά που κάνουν τις τελευταίες ημέρες και οι τρεις τους. Και κάποιος πρέπει να τους συνεφέρει, πριν τους πετάξει η Ιστορία, με την ψήφο του λαού βεβαίως, στον κάλαθο των αχρήστων.

Αντί να προσπαθούν, όπως τα μικρά παιδιά, να ρίξουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη, για το βάζο του γλυκού που έσπασε, να βάλουν τα ξίφη τους στα θηκάρια, να σταματήσουν να βρίζουν ο ένας τον άλλον και να κοιτάξουν να συνεννοηθούν. Μόνον επιπόλαιοι, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι μπορούν να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αν το πρόβλημά τους ήταν η αναδιάρθρωση, και όχι το κλείσιμο, της ΕΡΤ, τώρα πλέον μπορούν να το κάνουν. Το ευρύ μέτωπο, εντός και εκτός συνόρων, που σχηματίστηκε ενάντια στην απόφαση για το «μαύρο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση μπορούν, εφόσον θέλουν και δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, να το μετατρέψουν σε μέτωπο υπέρ μιας «λευκής», απαλλαγμένης από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ και σύντομα, εντός του θέρους, μια ανεξάρτητη και ευρείας αποδοχή Διοικούσα Επιτροπή να υλοποιήσει το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί, άμεσα, για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Έτσι θα μπει και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Εκεί θα δούμε αν την αναδιάρθρωση στην οποίαν άπαντες πλέον ομνύουν, την εννοούν ή ήταν πρόσχημα για άλλα παιχνίδια.

Σε μια τέτοια λύση δεν νομίζω ότι θα ήταν αντίθετοι και οι εταίροι-δανειστές μας, αφού η ΕΡΤ δεν είναι ελλειμματικό «μαγαζί». Με τις κατάλληλες δε συνεννοήσεις θα μπορούσαν, οι τροϊκανοί, να βάλουν, έστω για μια ακόμη φορά, νερό στο κρασί τους και να δώσουν στην κυβέρνηση ακόμη μια μικρή χρονική παράταση, για να δει πως θα διορθώσει την ανεπάρκειά της να είναι συνεπής σε όσα συμφώνησε με την τρόικα στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Εξάλλου, η αναστάτωση, για να το πω κομψά, που θα προκληθεί, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και σε όσα θα ακολουθήσουν, είναι κάτι που, εκτός από το εγχώριο σύστημα, σίγουρα (θα πρέπει να) ενδιαφέρει και τους δανειστές μας, και οπωσδήποτε την Άνγκελα Μέρκελ που σε τρεις μήνες έχει εκλογές στη Γερμανία.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω είναι στον αέρα εάν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν άλλες -ανομολόγητες- σκέψεις, προτεραιότητες και στρατηγικές ή υπάρχουν άλλα προβλήματα που δεν μπορούν ή δεν αντέχουν να επιλύσουν. Η σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών θα το δείξει και θα το αποκαλύψει. Και τότε ο καθένας θα κριθεί. Και θα κριθεί αυστηρά. Πολύ πιο αυστηρά απ´ όσο μπορούν να φανταστούν. Ας σοβαρευτούν λοιπόν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για όσους έχουν ακόμη αντοχή στο διάβασμα, θέλω να τους διηγηθώ και την ιστορία, του Ματσόουρεκ, για τον Χαμαιλέοντα. Νομίζω, αυτοί που σίγουρα πρέπει να τη διαβάσουν είναι οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και όσοι τους συμβουλεύουν.

…Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν να σχεδιάζουν γάτες και κάμπιες, αχλάδια και σαλιγκάρια αλλά, κατά περίεργο τρόπο, φαίνεται πως δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να τα διδάξει να σχεδιάζουν χαμαιλέοντες. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στην υπόθεση πως είναι πολύ δύσκολο να ζωγραφίσει κανείς ένα χαμαιλέοντα. Τίποτα πιο αναληθές απ´ αυτό. Ο χαμαιλέων, απ´ όλα τα ζώα, είναι το προσφορότερο για ζωγράφισμα. Δεν χρειάζεται καμιά ανησυχία για το είδος του κραγιονιού που θα χρησιμοποιήσετε° όποιο κι αν διαλέξετε, δεν μπορεί παρά να είναι το σωστό.

Κι αν ακόμα ο χαμαιλέων έρθει και σας κάνει παράπονα, «μα τι ιδέα ήταν αυτή να με ζωγραφίσετε μπλε ενώ εγώ είμαι κίτρινος», αρκεί να του πείτε «μα αγαπητέ μου, αυτό είναι το χθεσινό σας πορτραίτο». Μπορείτε να πείτε ατιμωριτί κάτι τέτοιο, δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο, ο χαμαιλέων αποκλείεται να θυμάται πως ήταν την προηγούμενη μέρα και συνεπώς θα προσπαθήσει ν’ αλλάξει θέμα συζητήσεως.

Με λίγη δεξιοτεχνία μπορούμε να φιλοτεχνούμε το πορτραίτο ενός χαμαιλέοντα προκαταβολικώς. Ενεργούμε ως εξής: υποθέτοντας ότι ο χαμαιλέων θα πάει να καθίσει σ’ ένα καρό τραπεζομάντηλο, ζωγραφίζουμε έναν καρό χαμαιλέοντα και μ’ αυτό τον τρόπο είναι απίθανο να πέσουμε έξω. Μ’ αυτό το σύστημα πάντως, δεν πρόκειται να ‘χουμε κέρδη. Οι χαμαιλέοντες δεν συνηθίζουν να αγοράζουν τα πορτραίτα τους. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει: αδυνατούν ν’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.

Συμβαίνει και κάτι άλλο, πολύ δυσάρεστο: όταν σπάνια συναντιούνται δύο χαμαιλέοντες, σπανιότατα γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Ακόμη κι αν βρεθούν μαζί μια ολόκληρη ομάδα χαμαιλέοντες, είναι σαν να μην βρίσκονται καθόλου. Αυτός είναι ο λόγος που ο χαμαιλέων θεωρείται σπάνιο ζώο. Ωστόσο πρόκειται για ένα ζώο όμοιο με όλα τ’ άλλα κι έχει τη θέση του στο πρόγραμμα μαθημάτων όπως ακριβώς και το σαλιγκάρι, η γάτα και η κάμπια.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως σαν πεθάνουν όλοι αυτοί οι γαλάζιοι, πράσινοι και ροζ χαμαιλέοντες, δείχνουν την ίδιαν ακριβώς όψη. Βαλμένοι σε μια γυάλα με οινόπνευμα, είναι όλοι τους ένα ομοιόμορφο, δυσδιάκριτο σταχτί…

Keywords
Τυχαία Θέματα