ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΜΑΤΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

08:25 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην αξιοποίηση εφαρμογών που ήδη χρηματοδοτούνται αλλά δεν εφαρμόζονται επαρκώς και στη λήψη μέτρων που θα αναβαθμίσουν παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και θα συμβάλουν στον έλεγχο των δαπανών, στοχεύει το υπουργείο Υγείας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Μια σειρά αλλαγών προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα βοηθήσουν στον έλεγχο των δαπανών.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των φορέων που έχουν αναλάβει έργα
πληροφορικής για τον Οργανισμό, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, αποφασίστηκε η αξιοποίηση

εφαρμογών που ήδη χρηματοδοτούνται, αλλά δεν έχει προχωρήσει η ενιαία εφαρμογή τους.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στην ενοποίηση  των μητρώων γιατρών, φαρμακοποιών και προμηθευτών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια του συστήματος, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ.

«Θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση ΕΚΕΒΥΛ και ΕΠΥ» επεσήμανε ο κ. Σαλμάς διευκρινίζοντας πως μέχρι σήμερα «διατηρούν διαφορετικές κωδικοποιήσεις, το ΕΚΕΒΥΛ, το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου και τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει και υλικά εκτός παρατηρητηρίου σε υψηλές τιμές».

Το Υπουργείο Υγείας είναι αισιόδοξο πως, σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει προϊόν που θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΒΥΛ και δεν φέρει κωδικό σήμανσης (barcode), ώστε να ελεγχθεί η δαπάνη και η ασφάλεια των προϊόντων αυτών, όπως εμφυτεύματα, συμπληρώματα διατροφής και νάρθηκες.

Μεταξύ των εφαρμογών που θα αξιοποιηθούν βρίσκονται εκείνες που αφορούν στη μέθοδο με την οποία κλείνονται τα ραντεβού στους συμβεβλημένους ιατρούς του Οργανισμού, την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική καταχώρηση των παραπεμπτικών, και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών σε φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, «έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την εφαρμογή πληροφοριακών εργαλείων, τόσο από την ΗΔΙΚΑ, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο Οίκος Ναύτου, χωρίς όμως να συνδέονται μεταξύ τους».

Έτσι, από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα ζητηθεί να παραδώσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα στον ΕΟΠΥΥ μητρώο των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων τους, καθώς και την ασφαλιστική τους ενημερότητα, προκειμένου ο Οργανισμός να γνωρίζει ποιος δικαιούται ασφαλιστική κάλυψη.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν και στη φόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ από τον Νοέμβριο θα ενταχθεί σε ενιαία πλατφόρμα και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει, από τις 10 Αυγούστου, καθημερινή πρόσβαση, αντί της διμηνιαίας που ισχύει μέχρι τώρα, στις συνταγές που συντάσσονται και εκτελούνται, ενώ τον Σεπτέμβριο οι γιατροί των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι θα
γράφουν συνταγές, αλλά και παραπεμπτικά ηλεκτρονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα