Η πρώτη μάχη της κυβέρνησης

Ο χώρος της παιδείας, δευτερευόντως αυτός της υγείας όπου ο Αδ. Γεωργιάδης προωθεί την συγχώνευση – αλλαγή χαρακτήρα νοσοκομείων και τις μεταθέσεις προσωπικού, μοιάζει να αποτελεί – προς ώρας – το κύριο κυβερνητικό μέτωπο καθώς η ΟΛΜΕ εμφανίζεται έτοιμη για απεργία διαρκείας στην έναρξη της χρονιάς.

Η διαθεσιμότητα περισσοτέρων από 2.400 εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης, η κατάργηση ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια και, τώρα, η μετάθεση καθηγητών από τη

δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που συνεπάγεται την μη πρόσληψη αναπληρωτών (σ.σ. τουλάχιστον όσων ειχαν προσληφθεί τις προηγούμενες χρονιές) συγκροτούν ένα εκρηκτικό πολιτικό μίγμα.

Η ΟΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα και όλα δείχνουν ότι προσανατολίζεται σε μακρές απεργιακές κινητοποιήσεις, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αντιπολίτευση, με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει τις αντιδράσεις των καθηγητών και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους…. ξαναντύσει – εφόσον απαιτηθεί – στο χακί προκειμένου να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση, που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τ στρατηγική της πυγμής έναντι των καθηγητών, ανησυχεί ωστόσο για το ενδεχόμενο επεισοδίων έξω από τα σχολικά συγκροτήματα αλλά και από το σενάριο να υπάρξει λευκή απεργία, η οποία δύσκολα αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα.

Φωτιά και σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Για το εκπαιδευτικό μέτωπο είχαν συνάντηση ο Πρωθυπουργός με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοχώρησης καθώς άλλωστε η τρόικα καραδοκεί. Άλλωστε, πέραν των εξοικονομήσεων σε προσωπικό από τις μεταθέσεις, το υπουργείο Παιδείας έχει να συνεισφέρει περίπου 1.700 υπαλλήλους, ΙΔΑΧ και διοικητικό προσωπικό, από ΑΕΙ και ΤΕΙ στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο, το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Στα εκπαιδευτικό ιδρύματα επικρατεί αναβρασμός αλλά και ανησυχία καθώς ουδείς εκ του προσωπικού γνωρίζει αν θα εργάζεται σε λίγες ημέρες, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξουσιοδότησε τον Πρύτανη Σίμο Σιμόπουλο (σ.σ. εκλεκτό της κυβέρνησης ως επικεφαλής του Συμβουλίου συγκρότησης της νέας δημόσιας τηλεόρασης!) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες εξετάζουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα