Η Αθήνα εν μέσω συριακής κρίσης

Τη συνδρομή της Αθήνας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, φέρεται να έχει ζητήσει ήδη η Ουάσιγκτον, καθώς μία επέμβαση στη Συρία μοιάζει πιθανότερη από ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης επίσημου αιτήματος από τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία προκειμένου να παράσχει διευκολύνσεις που αφορούν όχι μόνον σε διαδρόμους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου αλλά και στις

εγκαταστάσεις των βάσεων σε Σούδα και Καλαμάτα προκειμένου από αυτές να επιχειρούν νατοϊκά στρατεύματα.

Η Δύση μοιάζει να κινείται συντεταγμένα στη λογική μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος Άσαντ, αδιαφορώντας για την άρνηση της Μόσχας και του Πεκίνου και αγνοώντας επιδεικτικά τις διδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση αφενός θεωρεί ότι μια επικείμενη επέμβαση στη Συρία με, έμμεση πάντοτε, συμμετοχή της Ελλάδας αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, αυτού ακριβώς του ρόλου που επιμόνως επιχείρησε να αναδείξει, προ εβδομάδων, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σενάριο απευθείας εμπλοκής ελληνικών δυνάμεων αποκλείεται αρμοδίως, εκτός κι αν απαιτηθεί μόνον για την εκκένωση ελληνικού πληθυσμού σε περίπτωση που η κρίση λάβει διαστάσεις πολεμικής σύρραξης.

Αφετέρου, όμως, η Αθήνα δεν μπορεί να παραβλέψει τις διαστάσεις που ενδεχομένως να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή αλλά και τις συνέπειες που αυτή θα έχει στις σχέσεις της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο, στην ένταση του μεταναστευτικού φαινομένου αλλά και στον κίνδυνο έντασης των παράπλευρων επιθέσεων από μουσουλμάνους. Επί του παρόντος, πάντως, το βλέμμα της Αθήνας μοιάζει περισσότερο στραμμένο στην Ουάσιγκτον, τα ερείσματα της οποίας αναζητά για την «λύση» και του προβλήματος χρέους.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα της Μέσης Ανατολής εξετάστηκε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο χθες στο υπουργείο του.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Κάιρο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι με τον οποίο ο αντιπρόεδρος είχε πρόσφατα επικοινωνία.

Ερώτηση για τις εξελίξεις στη Συρία, κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα