Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Άρχισε η μάχη της Δαμασκού. Η διάρκειά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η απόφαση που θα λάβει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα κρίνει αν θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Συρία. Τουλάχιστον 200 νεκροί χθες στη χώρα. 

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σε νέα φάση περνάει η κρίση στην Συρία μετά τις επιθέσεις στη Δαμασκό και το θάνατο στενών συνεργατών του προέδρου ανάμεσά στους οποίους και ο γαμπρός του σημαντικός παράγων

στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης. Σε δύο ημέρες λοιπόν ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες του Άσαντ σκοτώθηκαν, ένα στρατόπεδο τυλίχθηκε στις φλόγες και σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη πιο κοντά στην καρδιά της Δαμασκού.

Οι επιτυχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) δεν οδηγούν στο συμπέρασμα που θέλουν ορισμένοι της αντιπολίτευσης ότι είναι ζήτημα ημερών η πτώση του καθεστώτος. Η μάχη της Δαμασκού μόλις άρχισε και το μόνο δεδομένο που έχουμε τούτη τη στιγμή είναι η υπεροπλία του καθεστώτος σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την αντιπολίτευση και τις δυνάμεις της.

Η διεθνής διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειές της. Το θέμα όμως περιπλέκεται καθώς εμπλέκονται όλο και περισσότεροι παράγοντες με τελευταίους τους Αλεβίτες της Τουρκίας που ανησυχούν βλέποντας τους ομόθρηκούς τους στη Δαμασκό να βρίσκονται κοντά στον αφανισμό, όπως ισχυρίζονται σε περίπτωση που τελικώς το καθεστώς Άσαντ πέσει.

Στην Αθήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών που από την αρχή της εξέγερσης παρακολουθεί από πολύ κοντά τα όσα συμβαίνουν στη Συρία εξέδωσε χθες επείγουσα ταξιδιωτική οδηγία, ζητώντας από τους Έλληνες που εργάζονται εκεί να αναχωρήσουν ή να επικοινωνήσουν άμεσα με τις ελληνικές προξενικές αρχές.

Την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο που συνεδρίαζαν ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης ανέλαβε εκτός του FSA και η τζιχαντιστική οργάνωση Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Κυρίου. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι η επίθεση ήταν αυτοκτονίας και ο βομβιστής ήταν σωματοφύλακας στον στενό κύκλο των ανθρώπων του Άσαντ. Μετά από το τριπλό φονικό είναι φυσικό να ενταθούν τα μέτρα στη Δαμασκό και γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο στρατηγός Νταούντ Ραζίχα ήταν υπουργός Άμυνας ένα χρόνο τώρα και πρόλαβε να καταλάβει περίοπτη θέση στην αμερικανική μαύρη λίστα. Λέγεται ότι ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός, πράγμα σπάνιο στο καθεστώς των Άσαντ. Ο στρατηγός Άσεφ Σάουκατ είχε νυμφευθεί την αδελφή του προέδρου Μπούσρα και ο χαμός του αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα για την ίδια την προεδρική οικογένεια. Ο τρίτος που έχασε τη ζωή του ήταν ο επίσης στρατηγός Χασάν Τουρκομάνι, πρώην υπουργός Άμυνας και μέχρι τώρα σύμβουλος στον Αντιπρόεδρο και προιστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Κρίσεων. Ήταν μέλος του κόμματος Μπάαθ και Σουνίτης, από τους λίγους στον στενό κύκλο της κυβέρνησης.

Όπως ήταν φυσικό σε δημοσιογράφους δεν επετράπη να πλησιάσουν στον τόπο του φονικού. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τηλεοράσεως…

Λουτρό αίματος και χθες στη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα