Η ΚΡΙΣΗ «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Στο 30% θα είχε σκαρφαλώσει η ανεργία, εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού Ηλία Κικίλια, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται στα προγράμματα που «τρέχουν», λόγω ύφεσης.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και  σημείωσε πως η ανεργία θα ξεπερνούσε έως και το 30% εάν δεν είχαν ενεργοποιηθεί

τα 68 προγράμματα του Οργανισμού.

Με τον τρόπο αυτόν η ανεργία συγκρατήθηκε κατά τουλάχιστον 8 μονάδες, είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα καταπολέμησης της ύφεσης προκειμένου να καταπολεμηθεί –ουσιαστικά- η ανεργία.

Μάλιστα, ο διοικητής του Οργανισμού επανέλαβε αυτό που εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο διαπιστώνει κανείς, ότι δηλαδή, ελέω της ύφεσης, υπάρχουν αναξιοποίητα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που ενώ «τρέχουν» δεν επιλέγονται από τους εργοδότες.

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δίνοντάς τους κίνητρα (όπως επιδότηση μισθολογικού κόστους κλπ) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας. Προβλέπουν όμως, δικλίδες ασφαλείας όπως δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας και απασχόληση του ανέργου και μετά το πέρας της επιδότησης από τον Οργανισμό. ΟΙ υποχρεώσεις αυτές είναι στην ουσία που αποτελούν πρόσκομμα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες τελικά δεν συμμετέχουν στα προγράμματα.

Υπάρχουν πάντως ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εκμεταλλευθεί τέτοια προγράμματα με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 75.000 θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μεγάλη πληγή για το ζήτημα της ανεργίας και γενικότερα για τα εργασιακά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα