ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙ

Έρχεται νέο, κύμα ακρίβειας από το Φθινόπωρο, με τους εκπροσώπους του λιανικού εμπορείου να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή επισιτιστικής κρίσης, με τα βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας, το γάλα και το ψωμί να αυξάνονται έως και 10%. 
Η ραγδαία αύξηση των τιμών σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι, που αποτελούν χρηματιστηριακά προϊόντα και επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, επιφέρουν ακόμα και τον διπλασιασμό της τιμής στη σόγια και τη αύξηση κατά 40% της τιμής στο σιτάρι και κατά 60% στο καλαμπόκι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αυξήσεις θα είναι 5% -10% και θα αφορούν

βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά ίσως και ψωμί.

Η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη νέα επισιτιστική κρίση, λόγω των διεθνών ακραίων καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία δυναμικής επιστροφής στην καλλιέργεια της ελληνικής γης και σωστής εμπορικής διαχείρισης των ελληνικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα, η παραγωγή σιτηρών είναι επίσης μειωμένη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, αφού λόγω του βαρύ χειμώνα πολλά χωράφια δεν θερίστηκαν, αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα, η σόγια πωλείται προς 600 ευρώ ανά τόνο, όταν ένα χρόνο πριν η τιμή της δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ, ενώ το σιτάρι πωλείται σήμερα στα 280 ευρώ ανά τόνο, όταν τον προηγούμενο χρόνο η τιμή του κυμαινόταν στα 200 ευρώ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σημειωθεί αυξήσεις οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, δεδομένου ότι αυξήθηκε δραματικά το κόστος των ζωοτροφών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου κάθε εβδομάδα οι τιμές αναπροσαρμόζονται και αυτό είναι κάτι που «εμείς στην Ελλάδα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία» όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα