Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Κίνδυνος εξάπλωσης της πολεμικής σύρραξης της Συρίας και στο Λίβανο μετά από σειρά απαγωγών και έντονη διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινώς. Οι εχθροπραξίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιφέρεια και ειδικότερα στον γειτονικό Λίβανο, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει ένταση ανάμεσα στις μουσουλμανικές σέκτες. Οι σουνίτες προειδοποιούν τους σιίτες που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές ότι θα υπάρξουν συνέπειες, μετά από αρκετές απαγωγές με θύματα μαχητές του Ελεύθερου Συριακού

Στρατού που έχουν γίνει από την πλευρά των σιιτών.

Το κύμα των απαγωγών συμβαίνει την ώρα που οι μάχες στο Χαλέπι της Συρίας έχουν ενταθεί, ενώ σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές βρέθηκαν περισσότεροι από δέκα μαχητές νεκροί στα περίχωρα της Δαμασκού. Δεν απέχει πολύ κατά τα φαινόμενα να βρεθεί στο χάος όλη η Μέση Ανατολή μετά και τα τελευταία γεγονότα των απαγωγών αν ο πόλεμος επεκταθεί προς τον Λίβανο.

Η Βηρυτός πάντα ευαίσθητη στις διαμάχες ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες, βλέπει με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξανακυλήσει η χώρα στην εμφύλια διαμάχη. Οι απαγωγές εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικώτερης αποσταθεροποίησης. Αν η σύγκρουση ανάμεσα στους σιίτες που κυρίως είναι μέλη της Χεζμπολλάχ και τους σουνίτες επεκταθεί τότε οι καταστάσεις θα γίνουν ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Οι απαγωγές γίνονται από ισχυρές φατρίες σουνιτών είτε από νοσοκομεία της κοιλάδας Μπεκάα όπου νοσηλεύονται τραυματίες του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας είτε από θέσεις που κατέχουν οι αντικαθεστωτικές ομάδες στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη.

Οι απαγωγές έγιναν μετά από καταγγελίες ότι αντιστοίχως Σύροι είχαν απαγάγει Λιβανέζους οι οποίοι λέγεται ότι σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στη Συρία τώρα, σύμφωνα με την υπεύθυνη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα του ΟΗΕ Βάλερι Αμος, η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη σε τρόφιμα και φάρμακα. Από τον Μάρτιο πέρυσι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στους 180 οι νεκροί, χθες…

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας, βομβαρδίζονται από το πρωί σήμερα, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει κοντά στο αεροδρόμιο του Μαζέ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Συγκρούσεις αναφέρονται επίσης μεταξύ των κυβερνητικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Νεμπόλ αλ-Ζάχρα στην επαρχία Χαλέπι.

Τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 112 άμαχοι, 19 αντάρτες και 49 στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα σε ολόκληρη τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα