ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί το Υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αλλαγή εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ίσως δημιουργούν καταστάσεις απελπισίας στους ήδη καταθλιπτικούς Αθηναίους, όμως δεν φαίνεται να πτοούν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που κινούμενη «εντός έδρας» δείχνει ότι μια νέα εποχή εξωστρέφειας αρχίζει για

το πάλαι ποτέ δυναμικό υπουργείο.

Έντονη κινητικότητα προς κάθε κατεύθυνση, καθημερινές συναντήσεις με υπουργούς και πρέσβεις με σαφή προσήλωση προς τον σχηματισμό μηχανισμού εξόδου από την κρίση. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, διπλωμάτη καριέρας προτού τον κερδίσει η πολιτική, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σημαντικότατος μηχανισμός μέσω του οποίου θα οδηγηθεί στην εξωστρέφεια η χώρα, θα αλλάξει τη διεθνή της εικόνα, θα οδηγήσει την υγιή επιχειρηματικότητα πίσω στη χώρα και θα τονώσει τις εξαγωγές. Το υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των καταστάσεων δίνει έμφαση, όχι φυσικά παραμερίζοντας τα εθνικά και διεθνή ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή μας, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Για όλα αυτά τα θέματα που θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας ο νέος υπουργός Εξωτερικών άρχισε άμεσα πολύωρες συσκέψεις. Κύριο μέλημά ο τουρισμός, τομέας που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και οι αποφάσεις για τις διευκολύνσεις που παρασχέθηκαν για την απόκτηση τουριστικών θεωρήσεων δείχνουν ότι οι προσπάθειες ώστε τουρισμός να αποτελέσει πράγματι την «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα ενταθούν.

Φυσικά η νέα ηγεσία του υπουργείου έδειξε από τις πρώτες ημέρες ότι θα προωθήσει και τα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα. Από τις πρώτες συναντήσεις ήταν αυτές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έστω και στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Η κατάσταση στην άμεση γειτονιά μας είναι ρευστή, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες, αλλά χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή. Η Συρία είναι ανοικτή πληγή με απρόσμενες ακόμη επιπτώσεις. Η Αίγυπτος αποτελεί προτεραιότητα όμως κι εκεί η πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη σταθερή.

Αναφορικά με την Τουρκία, όσο αυτή δεν επιδεικνύει καμία πρόθεση για πρόοδο στο Κυπριακό και όσο εμμένει στις έρευνες σε περιοχές που δεν έχει δικαιοδοσία ή στις στρατιωτικές ασκήσεις τόσο δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Αθήνα. Ακόμη κι αυτή η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου που έχει προγραμματισθεί για το Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη συμπεριφορά της Άγκυρας σε αυτά τα ζητήματα. Από ελληνικής πλευράς πάντως διατυπώνεται η άποψη ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι προγραμματισμένο για το φθινόπωρο στην Άγκυρα.

Όσον αφορά

Keywords
Τυχαία Θέματα