ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ακόμη και με λουκέτα, όπως έχει αποκαλύψει το matrix24.gr, απειλούνται πλέον οι εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους, βάσει του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβατικότητα και προαναγγείλει αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους αποκαλύπτεται ότι παρανομούν.

ΟΙ σημαντικές παρεμβάσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο κ. Βρούτσης έχουν στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων τόσο στο δημόσιο γενικά, όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα ειδικότερα.

Να

σημειωθεί εδώ, ότι το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας αυξάνεται σημαντικά παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, παραμένουν σταθερά υψηλά. Είναι  ενδεικτικά  τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το α΄ εξάμηνο του 2012. Ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

Οι Επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν συνολικά περί τους 29.790 ελέγχους, κατά 2.152 περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Στους ελέγχους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται άλλοι 10.047, που πραγματοποιήθηκαν από τα μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, (ΕΥΠΕΑ).

Το 49,5% αυτών των ελέγχων έγινε σε επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες το 58,2% των εργαζομένων βρέθηκαν ανασφάλιστοι. Το 17,4% των ελέγχων έγινε στο λιανικό εμπόριο όπου το 8,7% ήταν ανασφάλιστοι και το 4,1% στις βιοτεχνίες όπου η «μαύρη εργασία» έφθασε το 11%.

Συνολικά από τους 29.560 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές, οι 10.603 ήταν εργαζόμενοι «φαντάσματα» δηλαδή ανασφάλιστοι.

Από αυτούς, μόλις οι 4.501 ήταν αλλοδαποί (αντιπροσωπεύουν το 47,4% των αλλοδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν).

Οι Έλληνες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ανήλθαν, βάσει των ελέγχων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε 6.102, ήτοι το 30,4% των ημεδαπών εργαζομένων.

Τα μεικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ) επέβαλαν συνολικά πρόστιμα ύψους 5.647.000 ευρώ, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό, πρόστιμα που επεβλήθησαν για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα