ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΤΟΞΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ξεπερνούν το 1 τρισ. Ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers. Στα 40 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, στο τέλος του 2011.


Η PricewaterhouseCoopers σε έκθεση της αναφέρει πως το συνολικό ποσό των «τοξικών» δανείων έχει διπλασιαστεί από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2008. Στο τέλος του  2011, οι τράπεζες της Ευρώπης βρίσκονταν αντιμέτωπες με προβληματικά δάνεια ύψους 1,05 τρισ. ευρώ,

εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσα θα αποπληρωθούν. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 9% έναντι του 2010.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη νότια Ευρώπη, που έχει χτυπηθεί από την φούσκα στην κτηματαγορά και την κρίση χρέους, σημειώνει η PwC.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η ονομαστική αξία των δανείων που είναι σε καθυστέρηση έχει αυξηθεί κατά 50%, έναντι του 2012,  στα 40 δισ. ευρώ.

Στην Ισπανία η αύξηση των προβληματικών δανείων είναι της τάξης του 23% και αυτά αντιστοιχούν σε 136 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιταλία με αύξηση 37% ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ.
Η έκθεση δείχνει ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα «τοξικά» δάνεια, ύψους 196 δισ. ευρώ. Αλλά για αυτές, όπως επίσης τις Βρετανικές και Γαλλικές τράπεζες δεν αυξήθηκε το 2011 το ποσό των δανείων σε καθυστέρηση. Μάλιστα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα