ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Δεκάδες τράπεζες έχουν εξαφανιστεί την τελευταία 20ετία από τον τραπεζικό χάρτη της χώρας στο πλαίσιο της δημιουργικής… καταστροφής μέσω εξαγορών συγχωνεύσεων. Τώρα, ήρθε η σειρά της Αγροτικής.

Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η διάσπαση της ATEBank με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματος στην Τράπεζα Πειραιώς και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων. Έτσι ολοκληρώθηκε

ένας ιστορικός κύκλος διάρκειας 83 ετών. Είχε προηγηθεί η διάσπαση της Proton Bank ενώ αυτές τις ημέρες κρίνεται η τύχη της Emporiki Bank, μιας τράπεζας με πάνω από 100 χρόνια ιστορία. Ακολουθεί και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την τύχη του οποίου σύντομα θα αποφασίσει η κυβέρνηση τα χνάρια του οποίου ξεκινούν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η δεκαετία του 1990 αποτέλεσε σταθμό στην διαδικασία του αφανισμού τραπεζών μέσω της δημιουργικής καταστροφής. Η Alpha Bank πέτυχε την εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην Ελλάδα μας, με ημερομηνία ίδρυσης το 1839 στην Κέρκυρα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ακόμη μία μεγάλη εξαγορά και συγχώνευση. Η Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA, μητρική του ομίλου της Eurobank, αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας που είχε ιδρυθεί το 1975, ύστερα από δημόσια προσφορά, και τον επόμενο χρόνο προχωράει στη συγχώνευσή της. Πραγματοποιείται επίσης η μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στη Eurobank μετά την εξαγορά της που είχε γίνει το προηγούμενο έτος και συγχωνεύεται. Επίσης γίνεται και η συγχώνευση δραστηριοτήτων της Eurobank με την Τράπεζας Αθηνών που είχε ιδρυθεί το 1924, με ανταλλαγή μετοχών. Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της Τράπεζας Χίου, που είχε ιδρυθεί το 1991, καθώς και την απορρόφηση των εργασιών της National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα και των τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου.

Το 1999 η Εγνατία Τράπεζα προχώρησε στην πλήρη απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το 1936, και την οποία είχε εξαγοράσει ένα χρόνο πριν από την Αγροτική Τράπεζα. Στην πορεία της δεκαετίας του 2000 η Εγνατία Τράπεζα θα ενταχθεί μαζί με την κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα στον όμιλο της Marfin και θα δημιουργηθεί η Marfin Popular Bank (σήμερα ονομάζεται Cyprus Popular Bank), μέλος της οποίας, στην Ελλάδα, είναι η Marfin Egnatia Bank.

Ακόμη δύο ιστορικές τράπεζες σταμάτησαν τη λειτουργία τους τις περασμένες δεκαετίες, καθώς εντάχθηκαν στον μητρικό τους όμιλο. Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 1998, η Εθνική Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της θυγατρικής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης.

Ακόμη μια ιστορική τραπεζική επωνημια με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας ήταν της ETBAbank, που ιδρύθηκε το 1964 με στόχο να λειτουργήσει ως

Keywords
Τυχαία Θέματα