ΕΚΤ: ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ύφεση και υψηλή ανεργία θα συνόδευαν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρ’ ότι η κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη. Αυτό δηλώνει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν.

Σύμφωνα με το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, μετά από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας,

η κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά όχι και τόσο συντεταγμένη.

«Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στην νομισματική ένωση», υπογράμμισε ο κ. Άσμουσεν, για να συμπληρώσει βέβαια, ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη», επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι. «Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. «Προσωπικά εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να απαιτήσουμε να προηγείται αίτηση για παρέμβαση των μηχανισμών στήριξης EFSF-ESM στην πρωτογενή αγορά προτού δραστηριοποιηθεί και η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα