ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ Ο ΑΣΑΝΤ…

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Συρία σύμφωνα με τους αντάρτες. Ο Ασαντ έκανε την πρώτη δημοσία εμφάνισή του μετά από καιρό, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει με την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του Ανάν.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Το τέλος του Ραμαζανιού επέλεξε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ για να εμφανισθεί για πρώτη φορά δημοσίως μετά από βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, τον περασμένο μήνα, όταν είχαν σκοτωθεί και μέλη της οικογένειάς του.

Η κυβερνητική τηλεόραση έδειξε τον Σύρο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της προσευχής στο

τέμενος Αλ Χαμάντ της Δαμασκού. Κατά της διάρκεια της προσευχής σε αρκετές πόλεις της Συρίας έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι πολλές περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή των ανταρτών βομβαρδίσθηκαν. Στο Χαλέπι, στη Ραστάν και στη Χεράκ σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Δημοσίως ο Ασαντ έχει να εμφανισθεί από τις 4 Ιουλίου όταν είχε μιλήσει στη Βουλή στη Δαμασκό. Δύο εβδομάδες αργότερα βομβαρδισμός σκότωσε τέσσερις αξιωματούχους μεταξύ των οποίων ήταν και ο γαμπρός του, υφυπουργός Αμυνας Ασσεφ Σαουκάτ.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αρκετές αποστασίες κυβερνητικών στελεχών. Κυριότερη ήταν αυτή του πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ. Το Σάββατο κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάρα, ο πλέον γνωστός σουνίτης μουσουλμάνος στο καθεστώς της Δαμασκού, για χρόνια υπουργός εξωτερικών του Χάφεζ αλ Ασαντ, αποστάτησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Οι φήμες διαψεύσθηκαν σχεδόν αμέσως.

Στο διπλωματικό πεδίο η είδηση έρχεται από την τοποθέτηση του Λαχντάρ Μπραχίμι, του βετεράνου Αλγερινού διπλωμάτη, στη θέση του απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου  για τη Συρία. Ο 78χρονος διπλωμάτης θα διαδεχθεί τον Κόφι Ανάν, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα καθώς το ειρηνευτικό σχέδιο του απέτυχε να φέρει την πολυπόθητη εκεχειρία.

Ο Μπραχίμι έχει τη φήμη του ανεξάρτητου διπλωμάτη που δεν «παίρνει εντολές» από τις μεγάλες δυνάμεις. Στη Δαμασκό άναψαν το πράσινο φως όταν άκουσαν την τοποθέτησή του. Στις τάξεις της αντιπολίτευσης πάντως επικρατεί σκεπτικισμός αν τελικώς θα αποδειχθεί ικανός να ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα