«Στόχος να μειωθεί η ανεργία των νέων»

Ο υπουργόςΟικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισεότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων. «Κάναμεμία λεπτομερή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, σε συνέχεια της προηγούμενηςφοράς, και στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε και για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφασηστην ανεργία και κυρίως για την ανεργία των νέων», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα μετον ΥΠΟΙΚ, η προσπάθεια εστιάζεται στη μεγιστοποίηση, το συντομότερο δυνατό,των πόρων που προορίζονται για την μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

Σε ερώτησηεάν στόχος είναι σε κάθε οικογένεια να υπάρχει ένας εργαζόμενος, ο κ.Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν βάλαμε τέτοιου είδους στόχους».

Αποχωρώνταςλίγο νωρίτερα από το Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσεπως στη σύσκεψη συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θαέρθει στη Βουλή.

Ακόμαανέφερε ότι έγινε συζήτηση για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του καθώς και γιαδράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Ο πρόεδροςτου ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε μετά τη σύσκεψη, ότι κανένας άνεργος δεν θαμείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά, ανεξάρτητα από τα ένσημα που έχει.

«Επίσης, οανάπηρος που περιμένει να κριθεί από το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας δεν μπορείνα μην παίρνει σύνταξη. Θα παίρνει σύνταξη. Εάν δεν την παίρνει καλώς, αυτό θακαλυφθεί μετά, θα παρακρατηθούν αυτά που παίρνει. Τέτοιες λύσεις είναι πολύκρίσιμες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ηκοινωνική συνοχή και η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο μέτωπο, προσθέτοντας πωςχρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να συμπεριλάβει περίπου 700.000εργαζόμενους.

Ο κ.Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση πουκατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία ΤαμείουΑλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων.

Όσον αφοράστη δέσμη προτάσεων προς τους αγρότες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει ναυλοποιηθεί. Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν συνταξιοδοτικάθέματα, θέματα πετρελαίου κίνησης, ακόμη και θέματα ΦΠΑ εφοδίων.

Παράλληλαυποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία εμβληματικές κινήσεις, όπως οι οδικοίάξονες και τα ναυπηγεία.

Ο κ.Βενιζέλος, επεσήμανε πως τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα είναι άμεσα,εξήγησε, καθώς πρέπει να δοθεί τους πρώτους μήνες του 2013, η αίσθηση ότιαλλάζει ο ρυθμός ενώ διέψευσε σενάρια για συζητήσεις περί ανασχηματισμού.

Ο πρόεδροςτης Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το ΜέγαροΜαξίμου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, οίδιος τόνισε πως η μεταρρύθμιση σχετικά με την κινητικότητα των δημοσίωνυπαλλήλων προχωρά - και πρέπει να προχωρήσει - και στο πλαίσιο αυτό θααπομακρυνθούν όλοι οι επίορκοι.

Σε λίγεςημέρες, ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη θέση για τα προγράμματααντιμετώπισης της ανεργίας ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τιςοικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Μάλιστα,δήλωσε πως έκανε μια πρόταση - που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τονπρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - για προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και τωντραπεζών ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τέλος,σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των αγροτών καιειδικότερα τα μέτρα για ένταξη σε συνταξιοδότηση όσων γεννήθηκαν στο 1948-49.

Αντιδράσεις κομμάτων

Υποκριτικόχαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων για την ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑσχολιάζοντας τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι τρειςκυβερνητικοί εταίροι ξορκίζουν με ευχολόγια την ανεργία, δήλωσε ο βουλευτής τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σχολιάζοντας τη σύσκεψη.

Τα κόμματατης συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους,ανακοίνωσε το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τησύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα