Αθώα η κατηγορούμενη…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής Οτμαρ Καρας, ενώπιον της ελληνικής Βουλής: «Βασικός μας στόχος είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της Τρόικα. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της Τρόικα.

Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον».

Δήλωσε πως η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις και η δημιουργία και έλευση της Τρόικα στις χώρες υπό κρίση ήταν αναπόφευκτη.

Ο Χόαγκ Γκοτς, ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής σημείωσε ότι «Θέλουμε να βελτιώσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη. Η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν στην Ευρώπη και για άλλες αποφάσεις της τρόικας». Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλιώς η Ελλάδα θα έχει λιτότητα για δεκαετίες.

Μάλιστα, μέσα στην Βουλή ο κ. Κάρας δεν δίστασε να πει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πως στις μεταξύ τους συναντήσεις τους δεν είχε να προτείνει κάτι ως διάδοχη κατάσταση της τρόικας και απλώς δήλωνε πως θα στηρίξει την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Δια χειρός Στουρνάρα, πάντως, ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις όσον αφορά την άποψη που έχει η Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα. Στο σχετικό κείμενο:

- Εμπεριέχεται η ομολογία ότι η ανάπτυξη των τελευταίων δύο δεκαετιών προ της κρίσης δεν είχε στηριχθεί σε βιώσιμους παράγοντες αλλά σε εσωτερική κατανάλωση, τροφοδοτούμενη από τον εξωτερικό δανεισμό.

- Ομολογείται επίσης ότι για το α΄ Μνημόνιο και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, δεν έγινε οργανωμένη διαβούλευση των μέτρων με τους κοινωνικούς εταίρους.

- Στο ερώτημα για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που είχε η Ελλάδα στον καθορισμό του μνημονίου, η θέση της Ελλάδος, χαρακτηρίζεται ως «εκ των πραγμάτων, δυσχερής δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου».

- Η συνεργασία με την τρόικα χαρακτηρίζεται «σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα