Blackrock: Ουδέν νεότερον

Ουδέν νεώτερων από το κρίσιμο για τις τράπεζες μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τον προσδιορισμό των νέων κεφαλαιακών αναγκών με βάση το stress test της BlackRock. Το θέμα φαίνεται πως μετατίθεται από αύριο σε αύριο δημιουργώντας ανησυχία και αβεβαιότητα στις τράπεζες. Μάλιστα ορισμένοι δεν αποκλείουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται

στη δυσαρέσκεια της τρόικας για την γενικότερη απουσία προόδου αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Στελέχη τραπεζών που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις των δυο πλευρών δεν αποκλείουν περαιτέρω χρονική μετάθεση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων εξαιτίας των πολλών εκκρεμοτήτων σε σειρά σημαντικών θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τις τράπεζες.

Εκτιμούν ότι με εξαίρεση την Eurobank η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ, οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha και Πειραιώς- δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Ή πιο σωστά τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη και τα οφέλη από συνέργειες, πωλήσεις θυγατρικών κ.α. θα υπερκαλύψουν τις απώλειες από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση του stress test θα ακολουθήσει ο νέος νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης αλλά και συνολικά του τραπεζικού συστήματος θα είναι η επιτυχείς ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank με τη συμμετοχή ιδιωτών. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Eurobank –και η εισροή περίπου 2 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων στη χώρα– θα αποτελούσε ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως για τις προοπτικές της χώρας.

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα

Για την ολοκλήρωση του stress test απαιτείται η συμφωνία με την τρόικα σε τουλάχιστον τρία βασικά σημεία.

Το πρώτο αφορά τον καθορισμό των ορίων των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας τους οποίους θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να περάσουν με επιτυχία την άσκηση. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Επιπλέον σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο της άσκησης, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή να «τρέξει» με όριο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 6% -όπως ισχύει για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες- αντί του ορίου του 7% με το οποίο είναι πραγματοποιηθεί το προηγούμενο stress test της BlackRock. Σημειώνεται ότι όσο υψηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας απαιτείται τόσο περισσότερα κεφάλαια πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες.

Το δεύτερο κρίσιμο μέτωπο αφορά τον εποπτικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η ΤτΕ προχώρησε στην αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου (100%) των τραπεζών έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ωστόσο πρόκειται για καθαρά λογιστικό όφελος και για να έχει θετική επίδραση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και να προσμετρηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να υπάρξει σχετική συμφωνία με την τρόικα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα προσμετρηθεί το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου στο stress test καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βασιλεία ΙΙΙ, που έχει τεθεί σε ισχύ από 1.1.2014 το επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των βασικών ιδίων κεφαλαίων.

Το τρίτο μέτωπο αφορά το με ποιο σενάριο, το βασικό ή το δυσμενές, θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αν η άσκηση «τρέξει» με το βασικό σενάριο τότε οι επιπτώσεις θα είναι ήπιες και είναι πιθανό -εκτός από την Eurobank – οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) να μην χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα