ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Οι μειώσεις προσωπικού είναι η “ρεαλιστική λύση” στο πρόβλημα κόστους λειτουργίας που έχουν ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνουν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα σε ό, τι αφορά το κόστος λειτουργίας τους και πρέπει εφεξής να πείσουν τους επενδυτές πως “πράττουν παν το δυνατόν”, σημειώνουν τραπεζικοί αναλυτές.

Ήδη εκατοντάδες απολύσεις έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα από τις Deutsche Bank,

UBS, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas και Barclays.

Από την πλευρά τους, επικριτές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνουν ότι, αυτή η αναγνώριση είναι καθυστερημένη και “οι αλλαγές πρέπει, τώρα πια, να προχωρήσουν με πολύ ταχύ ρυθμό”.

Πρόσφατα, η νέα ηγεσία της Deutsche Bank έκαναν σαφές ότι θα περιστείλουν τις υψηλές αποδοχές και στο υπερβολικό εν γένει κόστος λειτουργίας των ιδρυμάτων τους.

“Χωρίς αύξηση πόρων, οι τράπεζες μας από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι, απλά, θεατές της παρατεταμένης κρίσης χρέους” στην ευρωζώνη, σημείωσε ο Άντριου Λιμ, ο αναλυτής του επενδυτικού βρετανικού οίκου Espirito Santo, αναφερόμενος στην παρούσα τεράστια πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ειδικά οι επενδυτικές τράπεζες, είναι αντιμέτωπες πλέον με την ανάγκη περιστολής τουσυνόλου του προσωπικού τους πιθανώς κατά 30% ή ακόμα και 40%, προκειμένου να «διορθωθεί» το πρόβλημα του πλεονάζοντος αν και εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με τον αναλυτή της Olivertree Securities, Σάιμον Μόγκαν, που επικαλείται τις προόδους των τεχνολογικών μέσων.

Σε μια πενταετία από το μισό εκατομμύριο τραπεζικούς που δουλεύουν για επενδυτικές τράπεζες, οι 75 χιλιάδες θα έχουν χάσει τη δουλειά τους και μάλιστα από τις αρχές του 2007 θα ανέλθουν σε εκατό χιλιάδες.

Ο δείκτης Roe, που μετρά την τραπεζική κερδοφορία, έχει πέσει πλέον όσον αφορά τον μέσον όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών μόλις στο 9%, όμως με τάση υποχώρησης προς το 5%, ενώ το “συμφέρον” ποσοστό θεωρείται ότι είναι οριακά πάνω από 12% .

“Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα” για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε επίπεδο ισολογισμών, είπε ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ, διευθύνων σύμβουλος της HSBC από το μέσον του περυσινού έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα