ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΚΛΗΜΑ

Τη σύσταση μιας ομάδας εισαγγελέων για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε όλη την Ε.Ε. αναμένεται να συστήσει έως τον προσεχή Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τον Τζοβάνι Κέσλερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τους κανόνες που αφορούν τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ομάδας εισαγγελέων τον ερχόμενο Ιούνιο», είπε ο Κέσλερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πολιτικό, ο οποίος ανέλαβε γενικός διευθυντής της OLAF το 2010, η απόφαση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να

προστατευθούν οι φορολογούμενοι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

«Όλοι κατανοούν ότι είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι σημαντικό σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι κυβερνήσεις το οφείλουν στους φορολογούμενους, στους ψηφοφόρους τους, ώστε να προστατεύσουν την περιορισμένη ποσότητα χρήματος» τόνισε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, το κράτος σήμερα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το διεθνοποιημένο έγκλημα και γι’αυτό το λόγο απαιτείται μια διεθνική προσέγγιση προκειμένου να εντοπιστούν τα μεγάλα, πολυεθνικά δίκτυα.

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι το νέο ευρωπαϊκό όργανο δεν θα ανταγωνίζεται τους υπάρχοντες εθνικούς θεσμούς.

Το γραφείο του ευρωπαϊκού εισαγγελέα θα αποτελείται από μια ομάδα εισαγγελέων από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς και ένα δίκτυο εισαγγελέων που θα εργάζονται εντός της χώρας τους, εξήγησε και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες χώρες στηρίζουν αυτήν την πρόταση.

Το σκεπτικισμό της ωστόσο εκφράζει η Βρετανία που κατά παράδοση είναι επιφυλακτική απέναντι στις πρωτοβουλίες των Βρυξελλών για ενοποίηση των δικαστικών εξουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα