ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ

Σε αύξηση, τουλάχιστον 100%, του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές με το λογαριασμό ρεύματος, οδηγείται υποχρεωτικά η κυβέρνηση καθώς η «τρύπα» στον ειδικό αυτό λογαριασμό «τρέχει» για τα 400 εκατ. ευρώ.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ όπως ονομάζεται πλέον το Τέλος ΑΠΕ)  συνδέεται άμεσα με το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ του φορέα που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού,

το οποίο αυξάνει μέρα με την ημέρα αντί να μειώνεται. Δεν μιλάμε για το πρόβλημα ρευστότητας που έχει την περίοδο αυτή ο συγκεκριμένος φορέας, αλλά για το δομικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται από το ότι εισπράττει λιγότερα από όσα απαιτούνται για να πληρώνει τους «πράσινους» παραγωγούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ έχει ενημερώσει με δραματική επιστολή της, για την πολύ αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα.. Συγκεκριμένα ότι  στο έλλειμμα προστίθενται κάθε μήνα περίπου 15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους αντιμετώπιση. Και τούτο διότι τα βασικά μέτρα που είχε εισηγηθεί η ΡΑΕ και είχε αναγγείλει το ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν απέδωσαν. Ο λόγος κυρίως για τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που έγιναν μόλις μία – δύο φορές και για την είσπραξη από τον ΛΑΓΗΕ μέρους από το τέλος υπέρ ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέτρο που δεν εφαρμόστηκε καθόλου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει τότε, εάν τα μέτρα εφαρμόζονταν, το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ από 195 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011 θα έπεφταν στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και θα μηδενιζόταν στο τέλος του 2013.

Παρόλα αυτά, σήμερα το έλλειμμα έχει φτάσει «αισίως» στα 233 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2012 υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Ενώπιον αυτής της κατάστασης ο ΛΑΓΗΕ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση αύξηση του Τέλους ΑΠΕ από τα 5,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα, στα επίπεδα των… 15 έως 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Η απόφαση για την αύξηση θα ληφθεί υποχρεωτικά έως το τέλος του Ιουλίου. Όσο για το ύψος της αύξησης του Τέλους ΑΠΕ, εάν μεν το υπουργείο ενεργοποιήσει άμεσα τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί και εισρεύσουν τα αντίστοιχα ποσά στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων παραγόντων, θα κυμανθεί στα επίπεδα των 12 ευρώ τη Μεγαβατώρα, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστεί. Αυτή είναι η «καλή περίπτωση». Εάν δεν ληφθούν ή εφαρμοστούν τα μέτρα, υποχρεωτικά η αύξηση θα οδηγήσει το τέλος ΑΠΕ στα επίπεδα που ζητάει ο ΛΑΓΗΕ, δηλαδή κοντά στα 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα