ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

Το ΚΚΕ δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το βάθος της μείωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ούτε την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοκριτική για την ήττα στις εκλογές έκανε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καταγράφοντας τα πρώτα συμπεράσματα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ως το πιο έκδηλα αρνητικά χαρακτηριστικά

της περιόδου που πέρασε, ήταν η μείωση των δυνάμεων του κόμματος, η ενδυνάμωση της ΝΔ και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ουσία είναι ότι η ΚΕ δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο ότι για πρώτη φορά έμπαινε το ζήτημα ο λαός να επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση ”αριστερής συνεργασίας” με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ με ψεύτικο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεονέκτημα των 50 εδρών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ηγεσία του ΚΚΕ για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, κλήθηκε να αξιολογήσει και να εκτιμήσει όχι μόνο τη μεγάλη ήττα του κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στον χώρο της Αριστεράς.

Παρ’ ότι διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής του  ΚΚΕ ήταν έντονα αυτοκριτική, το πόρισμα δεν κατέληξε σε συμπέρασμα ότι ακολουθήθηκε λάθος τακτική και στρατηγική από το κόμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,   στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση βασικό κριτήριο ψήφου ήταν η αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση στο κριτήριο ψήφου με βάση την κατάργηση του Μνημονίου.

Επίσης,  καταγράφεται ότι «η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέσθηκε και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική του λογική», ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη δουλειά του κόμματος με τους φίλους και οπαδούς του σχετικά με τον χαρακτήρα των εκλογών.

Ειδικά αναφέρεται ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν έχουν γνώση των θέσεων του κόμματος για το «αστικό κοινοβούλιο» και την ανάδειξη της κυβέρνησης στο πλαίσιο του συστήματος, τον ρόλο της ΕΕ όπως και ότι οι εκλογές «δεν πρέπει να θεωρούνται ως η μάχη των μαχών».

Η ηγεσία του κόμματος επεσήμανε ότι η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες στη δουλειά για το εργατικό κίνημα και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, πως την πρώτη ευθύνη έχει η Κεντρική Επιτροπή και τα καθοδηγητικά όργανα και πως όλα θα πρέπει να αποτιμηθούν εν όψει του 19ου Συνεδρίου.

Μεταξύ των αδυναμιών αναδεικνύεται ακόμη ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε τις «ανάγκες της προπαγάνδας με συνεχείς επεξεργασίες», ενώ υποτιμήθηκε και ο ρόλος του Διαδικτύου.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι φίλοι, οπαδοί του ΚΚΕ αλλά «κι ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών» θεώρησαν ότι το κόμμα έπρεπε να θέσει κατά τη διερευνητική εντολή μια κυβερνητική πρόταση, η οποία θα απορριπτόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο, η ΚΕ εκτίμησε ότι σωστά έπραξε το κόμμα και δεν το έπραξε, αφού αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερη σύγχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα