ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στην Ευρωζώνη. Αύξηση κατά 4,5 εκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια βλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Καμπανάκι και από τον ΟΟΣΑ. Κάνει λόγο για 48 εκατ. ανέργους στις ανεπτυγμένες χώρες, έως το τέλος του 2013.  


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) τονίζει σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%.

Εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει

το 22% στην ευρωζώνη, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Χουάν Σομαβία, ο γενικός διευθυντής της ILO, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και μια ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετήσουμε γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών», όπως τονίζει. Η ILO ζητά «να φροντίσουμε ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως υποδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και τους προσφέρουν βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. «Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», επισημαίνει η μελέτη.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Στο μεταξύ, η έκθεση του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της απασχόλησης το 2012, τονίζει ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 7,7%, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2013, κάτι που μεταφράζεται σε 48 εκατομμύρια ανέργους. Επισημαίνεται ότι οι νέοι και οι ανειδίκευτοι υφίστανται τις βαρύτερες επιπτώσεις.

Ο ΟΟΣΑ ζητά να υπάρξουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, ενώ τονίζει ότι η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω της παγκοσμιοποίησης ευθύνεται για τουλάχιστον 10% της μείωσης του ποσοστού του εισοδήματος από εργασία. Επιπλέον, με τη δημιουργία κινήτρων για τη μεγιστοποίηση των κερδών, οι ιδιωτικοποιήσεις εξηγούν περίπου το ένα τρίτο της μείωσης του ποσοστού του εισοδήματος από εργασία σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις δικτύων, όπως ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών. Αντίθετα, η έκθεση δεν διαπίστωσε ενδείξεις ότι οι ξένες επενδύσεις συμπίεσαν τα μερίδιο της εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στο παράρτημα της έκθεσης, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα