O Ομπάμα προειδοποιεί, ο Πούτιν ρίχνει το μπαλάκι στο Κίεβο

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλορώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις». Ο Ομπάμα μίλησε με τον Πούτιν κατόπιν ρωσικού αιτήματος τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της

αμερικανικής κυβέρνησης, περιγράφοντας την επικοινωνία ως «ειλικρινή και άμεση».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε κατά η διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον Ρώσο ομόλογό του να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πειστούν οι Φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα, εκφράζοντας «τη βαθιά του ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε από την πλευρά του εικασίες που βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν «λαμβάνει πλήθος αιτημάτων για την παροχή βοήθειας από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας» και ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τους φόβους για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώασει δύναμη 40.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «θα εγγυηθεί με οποιοδήποτε τίμημα» την ασφάλεια των Ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας , επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας. «Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία . Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Αντιμέτωπη από το Σάββατο με σειρά συντονισμένων επιθέσεων από Φιλορώσους ακτιβιστές και από ομάδες ενόπλων σε στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, η Ουκρανία απειλείται περισσότερο παρά ποτέ από διαίρεση αναμέσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

Αντιρωσική (αναιμική) διαδήλωση στο Κίεβο

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ στο Κίεβο για να απαιτήσουν να αναληφθεί σθεναρή δράση εναντίον των Φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναξαν συνθήματα όπως «Αβάκοφ παραιτήσου», αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της μεταβατικής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στο Κίεβο, τον Αρσέν Αβάκοφ. Επίσης απαίτησαν κυρίως να αναληφθεί πιο αποφασιστική δράση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ένοπλοι κι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε πάνω από έξι μεγάλες πόλεις της ανατολικής -και κατά πλειονότητα ρωσόφωνης- Ουκρανίας, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα