«Βλέπουν» καλύτερες μέρες οι Γερμανοί – Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πάντως, η μεγαλύτερη γερμανική Τράπεζα Deutsche Bank «βλέπει» ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία, καλύτερους σε κάθε περίπτωση από εκείνους που προβλέπει η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Focus Europe», η γερμανική τράπεζα

εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω το 2014 και το 2015, με την ανάπτυξη σωρευτικά να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, για το 2014 η Deutsche Bank «βλέπει» ανάπτυξη της τάξης του 1% , ενώ για το 2015 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το 2014.

Η βελτίωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη πως το 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η γερμανική τράπεζα προσδοκά σε μία αποκλιμάκωση των αποπληθωριστικών τάσεων και ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων, αρχής γενομένης από το 2015. Πιο συγκεκριμένα, για το 2014 αναμένεται αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού της τάξης του 0,8% ενώ για το 2015 επίκειται επιστροφή –έστω και οριακά- σε αυξητικούς ρυθμούς, που προσδιορίζονται στο 0,1%.

Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Deutsche Bank επίσης, «βλέπει» μία διαρκή βελτίωση, καθώς από +0,5% του ΑΕΠ το 2013 εκτιμάται πως θα αγγίξει το +1% το 2014 και το +1,5% το 2015.

Η αισιοδοξία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα στοιχεία, αλλά αντιθέτως, επεκτείνεται ακόμη και στη δημοσιονομική ισορροπία της Ελλάδας: Το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα «έκλεισε» στο 13,1%. Ωστόσο, για το 2014 αναμένεται μία θεαματική βελτίωση, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλλειμμα μόλις 1,6% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το 2015 εκτιμάται περαιτέρω προσαρμογή, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται κάτω του 1%.

Και ενώ η Deutsche Bank προσδοκά «καλύτερες ημέρες», ο νούμερο 2 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον προειδοποιεί για κίνδυνο εμβάθυνσης του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

«Ο κίνδυνος εμβάθυνσης ενός υποτονικού πληθωρισμού είναι αρκετά πιθανός στην Ευρωζώνη» υποστήριξε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Wall Street Journal.

Ο πληθωρισμός φαίνεται βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, πως θα ενισχυθεί οριακά, εξακολουθώντας παρά ταύτα, να απέχει παρασάγγας από το στόχο της ΕΚΤ (2%), όπως εκτιμά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Ταμείου.

«Ο χαμηλός πληθωρισμός αναγκαστικά συνοδεύεται από χαμηλή ανάπτυξη, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής περιφέρειας» συμπλήρωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον.

Και διεμήνυσε πως το σπιράλ της χαμηλής ανάπτυξης και του ήπιου πληθωρισμού θέτει συνεχή εμπόδια στη διαδικασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας των κρατών του Νότου.

Keywords
Τυχαία Θέματα