Επιθέσεις... «εξ αριστερών» στο «Ποτάμι»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αμφότερα τα κόμματα της Αριστεράς ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής τους κατά του εγχειρήματος του πρώην δημοσιογράφου, καθώς το «Ποτάμι» εμφανίζεται ανθεκτικό στις δημοσκοπήσεις και «απορροφά» ψηφοφόρους από την Ελιά, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχει ιδέα»

Έτσι, αίσθηση προκάλεσε χθες η σκληρή επίθεση κατά του Σταύρου Θεοδωράκη

εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τον ιδρυτή του «Ποταμιού» πως «δεν έχει καμία ιδέα τι σημαίνει κόμμα» και τού καταλόγισε πως δεν έχει καμία κοινωνική γείωση. «Όταν εμείς κάνουμε κριτική και λέμε ότι αυτού του είδους τα κόμματα δεν έχουν κοινωνική γείωση και γι' αυτό δεν έχουν, κατά τη γνώμη μας, και μέλλον, εννοούμε ότι πρέπει να έχουν παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας: «Τα άλλα τώρα, για επαγγέλματα και Χρυσό Οδηγό είναι, με συγχωρείτε, ιστορίες για αγρίους», πρόσθεσε, απαντώντας στο επιχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη για τα ένσημα που έχει κολλήσει. «Λαϊκισμός μικροκομματικός και μικροπολιτικός, όταν λένε πόσα χρόνια έχει δουλέψει κανείς στην κοινωνία, σαν να είναι το μοναδικό προσόν και απολύτως απαραίτητο για να μιλάει κανείς ή όχι για την πολιτική», συνέχισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας σκωπτικά: «Όλα τα άλλα είναι σακίδιο και ρίγανη».

Βέλη Μαχαίρα μέσω... Ανδριανόπουλου

Εν τω μεταξύ, στο «Ποτάμι» επιτέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, με αφορμή τα «καλά λόγια» του πρώην υπουργού Ανδρέα Ανδριανόπουλου για το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Μεταγραφή Ανδριανόπουλου στο Ποτάμι: νέο (κόμμα) ή νεο (φιλελεύθερο);», έγραψε ο Χρήστος Μαχαίρας και στη συνέχεια, όταν τού επισημάνθηκε πως ο κ. Ανδριανόπουλος είχε εκφραστεί θετικά και για τη ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012, τόνισε: «Λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012 ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος δημοσιοποιεί ένα κείμενο με τον τίτλο “Ο ρόλος μιας ισχυρής δημοκρατικής αριστεράς”. Η εκτίμησή του εκείνη τη στιγμή είναι πως νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μια ισχυρή ΔΗΜΑΡ, γράφει, θα συνέβαλε στο σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος. Η παρουσία της θα διευκόλυνε τους κήρυκες ενός ακραίου Αριστερισμού να βάλουν νερό στο κρασί τους και να εγκαταλείψουν κάποιες από τις υπερβολικές και ακραία λαϊκίστικες προεκλογικές τους θέσεις».

Δεν επρόκειτο – νομίζω είναι απολύτως προφανές - για στήριξη της πολιτικής και των θέσεων της ΔΗΜΑΡ σε εκείνη τη φάση, αλλά για την εκτίμηση πως η παρουσία μιας ισχυρής ΔΗΜΑΡ στη Βουλή θα συνέβαλε πιθανότατα προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της μετριοπάθειας και της λογικής.
Σήμερα, τη στιγμή της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας γράφει: «Όσοι απογοητευμένοι αναζητούν αποκούμπι και διέξοδο, το Ποτάμι δείχνει δρόμους ανάκαμψης και κάποιας ελπίδας. Με αντίθεση σε ξεπερασμένες πρακτικές, δίχως όμως και πειράματα σε επικίνδυνες ακροβασίες και τυχοδιωκτισμούς. Μπορούμε να μπούμε δηλαδή σε μια εποχή ‘ελληνικής μεταπολιτικής’. Που να ξεκινήσει ακριβώς από τις ευρωεκλογές».
Σας φαίνεται για παρόμοια στήριξη;
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ποτέ δεν έκρυψε τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του για την οικονομία και φαντάζομαι ότι δεν ενοχλείται όταν κάποιος τον χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερο…
Το «Ποτάμι» (και ορισμένοι υποστηρικτές του ίσως να ενοχλούνται), θεωρώντας ότι η εποχή της ‘ελληνικής μεταπολιτικής’ δεν χωράει ιδεολογικές αντιπαραθέσεις…».

Keywords
Τυχαία Θέματα