Και η Εθνική βγαίνει στις αγορές

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας το οποίο θα αποφασίσει για την αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. θα αποφασίσει σήμερα την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση κεφαλαίου μέχρι ποσού 2,5 δισ. ευρώ με την παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου της τράπεζας

μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. Κύριος στόχος της διοίκησης είναι να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα ενισχύοντας την κεφαλαιακής της βάση. Πριν οριστικοποιήσει την απόφασή της για την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση της ΕΤΕ είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις τόσο με τις θεσμικές αρχές (Κομισιόν, ΤΧΣ, ΤτΕ) όσο και με μετόχους της τράπεζας προκειμένου να διερευνήσει τις αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν τη σκοπιμότητα και την χρησιμότητα της αύξησης.

Δεδομένου ότι η αύξηση θα γίνει χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και σε τρέχουσες τιμές αγοράς οι σημερινοί μέτοχοι θα υποστούν απώλειες. Ωστόσο όπως αναφέρουν αναλυτές παρά τις απώλειες σε βραχυχρόνιο ορίζοντα μεσοπρόθεσμο η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη, και, σε βάθος χρόνου η τράπεζα θα βρεθεί πολύ ενισχυμένη. Πάντως χθες η μετοχή της τράπεζας, σημείωσε μεγάλες απώλειες της τάξης του 12%, εξαιτίας των πληροφοριών για την αύξηση κεφαλαίου.

Η αύξηση θα προχωρήσει άμεσα ενώ ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι Morgan Stanley και Credit Suisse. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση αλλά θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία σε καλύτερους όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα