Eurobank: Μετατίθεται η αύξηση κεφαλαίου;

09:26 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Το ενδεχόμενο να μεταθέσει για το καλοκαίρι την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank εξετάζει η κυβέρνηση.

Αν και το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί διακαώς η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας να καλυφθεί από ιδιώτες, ώστε να διατηρηθεί το κεφαλαιακό απόθεμα των 9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, εντούτοις θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα τον προσεχή Απρίλιο

όταν η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και την περιφέρεια θα έχει κορυφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μετάθεση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας για τις αρχές καλοκαιριού δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων. Σημειώνεται ότι μετά την αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο ζήτημα της αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank διαμορφώνεται αισθητά πάνω από 10% και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία πίεση για την άμεση κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι τον προσεχή Ιούνιο οι συνθήκες μπορεί να είναι καταλληλότερες για την αύξηση κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τόσο οι κεφαλαιακές ανάγκες όσο ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ η διοίκηση της Eurobank φιλοδοξούσε να έχει ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο οι καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και την προώθηση του νέου νόμου μοιραία «πάνε» προς τα πίσω και την αύξηση της Eurobank.

Από την πλευρά της η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται με στόχο η αύξηση να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του 2013 στις 28 Φεβρουαρίου ώστε ν μπορέσει να προετοιμάσει το απαραίτητο ενημερωτικό δελτίο και όλες τις σχετικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι λόγο των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί τόσο σε ότι αφορά την δημοσιοποίηση του stress test της BlackRock αλλά και της προώθησης του νέου νόμου για τις τράπεζας η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει με βάση τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2013 που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί αλλά με βάση τα αποτελέσματα για το σύνολο της περσινής χρήσης.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι η αύξηση πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο. Υπογραμμίζουν ότι από τι στιγμή που έχουν βρεθεί ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν τα 2 δισ. ευρώ της αύξησης πρέπει να «πιάσουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά». Προειδοποιούν ότι οι καθυστερήσεις εγκυμονούν κινδύνους καθώς αφενός μπορεί οι επενδυτές να αλλάξουν γνώμη αφετέρου υπάρχει κίνδυνος οι θετικές συνθήκες στα χρηματιστήρια να ανατραπούν και το ενδιαφέρον που υπάρχει να εξαφανιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα