Απομονωμένος στον κυβερνοχωροχρόνο

07:46 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Το Δέντρο και η Κούνια

The Tree and the Swing

Της Μαρίας Ντούζα. Διάρκεια:108 ‘

Με τους Μυρτώ Αλικάκη, Ηλία Λογοθέτη, Νίκο Ορφανό, Μιριάννα Καρανόβιτς

Μια Ελληνίδα καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της εδώ και δεκαπέντε χρόνια μαθαίνει ότι ο Βρετανός άντρας της μετατίθεται στην Κίνα. Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, παίρνει την δεκάχρονη κόρη της και έρχονται στην Ελλάδα,

για πασχαλινές διακοπές. Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Και οι νέες συναντήσεις της κάτω από την πατρογονική στέγη θα έχουν απροσδόκητες συνέπειες.

Η ταλαντούχος σκηνοθέτις με ευαισθησία, ωριμότητα και μεγάλη προσοχή στη ισορροπία και την ουδετερότητα πάνω στα ιστορικά συμβάντα, προσεγγίζει ένα θέμα ταμπού, όπως τον ακούσιο ξενιτεμό ή καλύτερα, ξεριζωμό των παιδιών του εμφυλίου που στάλθηκαν στις Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες από το Δημοκρατικό Στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 40. Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό και γυρισμένη στην ελληνική επαρχία με ένα εξαιρετικό καστ η ταινία συγκαταλέγεται στις, επιτέλους, αξιόλογες προσπάθειες του ελληνικού κινηματογράφου.

Δικός της

Her

Του Σπάικ Τζόνζι. Διάρκεια : 126′

Με τους Χοακίν Φοίνιξ, Ολίβια Γουάιλντ, Έιμι Άνταμς, Ρούνεϊ Μάρα, και τη φωνή της Σκάρλετ Τζόχανσον

Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον στο ομιχλώδες και μουντό Λος Άντζελες, ζει ο Θέοντορ ένα μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων. Μόνος μετά από μια μακρόχρονη σχέση, αποφασίζει να αγοράσει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε χρήστη καθώς αποτελεί μια διαισθητική και μοναδική οντότητα από μόνη της. Ενεργοποιώντας το, γνωρίζει τη «Σαμάνθα» μια χαρούμενη γυναικεία φωνή που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη αλλά και εξαιρετικά αστεία. Όταν όμως οι ανάγκες και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, σε συνδυασμό με τις δικές του, η φιλία τους βαθαίνει και μια ασυνήθιστα ρομαντική διάθεση αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Γλυκόπικρη αλλά διεισδυτική ματιά σε ένα δυστοπικό τεχνολογικά μέλλον και παράλληλα μια εικονοκλαστικά ρομαντική ιστορία αγάπης σε συνδυασμό με το στοχασμό για την τεχνολογία ως επιταχυντή της κοινωνικής μοναξιάς. Εξαιρετικό σενάριο που ξεδιπλώνεται σε ένα κόσμο ήπιας ανθρώπινης απομόνωσης και επεκτείνει το επίκαιρο θέμα του εθισμού και της εξάρτησης από το Διαδίκτυο στη μελλοντικά «κοινωνικά αποδεκτή παράνοια» του ένας άνθρωπος να ερωτεύεται μια μηχανή. Σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία σε χαμηλούς τόνους και άψογη ερμηνεία από τον Χοακίμ Φοίνιξ σε μια άρτια σε κάθε επίπεδο παραγωγή.

Ομάρ

Omar

Του Χάνι Αμπού Ασάντ. Διάρκεια:98′

Με τους Άνταμ Μπακρί, Λιμ Λουμπάνι, Γουαλίντ Φ. Ζουάιτερ, Σάμερ Μπισάρατ, Εγιάντ Χουράνι

Ιστορία αγάπης με φόντο τα τεκταινόμενα στην Δυτική Όχθη, με ήρωες δυο παιδιά που πέφτουν θύματα του πολέμου των μυστικών υπηρεσιών με τις οργανώσεις για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η αφήγηση επικεντρώνεται στην σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες στη διχοτομημένη Παλαιστίνη. Ανατρεπτικό σενάριο γεμάτο απρόοπτα και ώριμη σκηνοθεσία που αποστασιοποιημένη καταγράφει τις σκηνές καθημερινής βίας και ανθρώπινης απαξίωσης με τρόπο παραπέμπει σε καλοστημένο θρίλερ.

RoboCop

Του Χοσέ Παντίλα. Διάρκεια: 103′

Με τους Γκάρι Όλντμαν, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μάικλ Κίτον, Άμπι Κόρνις, Τζέι Μπαρουσέλ, Τζόελ Κίναμαν

Όταν το έτος 2028 ο αστυνομικός Έισερ Μέρφι – ένας στοργικός σύζυγος, πατέρας και καλός που κάνει ότι μπορεί για να ανακόψει το κύμα της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στο Ντιτρόιτ – τραυματίζεται σοβαρά στην μάχη του καθήκοντος, μια πολυεθνική εταιρεία ρομποτικής τεχνολογίας αρπάζει την ευκαιρία για να δημιουργήσει έναν αστυνομικό, μισό άνθρωπο και μισό ρομπότ. Η εταιρεία οραματίζεται ένα RoboCop σε κάθε πόλη και ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια για τους μετόχους τους, αλλά δεν υπολογίζει ένα πράγμα: στο εσωτερικό της μηχανής υπάρχει ένας άνθρωπος που ζητά δικαιοσύνη.

Το συγκεκριμένο ριμέικ δεν διαθέτει την punk rock καυστική σάτιρα της πρωτότυπης ταινίας του 1987 ούτε αντικαθιστά τη νοσταλγική αίσθηση εκείνης της παραγωγής σε σκηνοθεσία του αιρετικού Ολλανδού Πολ Βερχόφεν που στηλίτευε τον ολοκληρωτισμό στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας και απονομής δικαιοσύνης, στη διαφθορά, τις μεγάλες πολυεθνικές και στις ιδιωτικοποιήσεις. Η νέα απόπειρα είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στο πλατύ κοινό, παραμένει ωστόσο πιστή στο μελαγχολικά και αγωνιώδες περιβάλλον του κοντινού μέλλοντος εμπλουτίζοντας το θρίλερ με μπόλικα ειδικά εφέ, προϋπολογισμό που φτάνει τα 120 εκ. δολάρια και ένα δυνατό καστ. Το ερώτημα, πάντως, είναι επίμονο. Το Χόλιγουντ, άραγε ξέμεινε από πρωτότυπες ιδέες;

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς Την Ελευθερία

Mandela: Long Walk to Freedom

Του Τζάστιν Τσάντγουικ. Διάρκεια:152′

Με τους Ίντρις Έλμπα, Ναόμι Χάρις

Η ταινία παρουσιάζει την θρυλική ζωή του Νέλσον Μαντέλα: ενός απλού ανθρώπου που παρά τις προκλήσεις ζωής θριάμβευσε επί του Νοτοαφρικάνικου απαρτχάιντ και καθιερώθηκε ως πρότυπο της σύγχρονης εποχής καθώς κατάφερε να επιτύχει την ειρήνη σε μια χώρα που βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Καλές προθέσεις αλλά επίπεδη και παλιομοδίτικη αφήγηση που εγκλωβίζεται σε βαρύγδουπες, διόλου αληθοφανείς ατάκες και καλογυαλισμένες εικόνες. Η προσέγγιση θυμίζει τηλεοπτική παραγωγή, προσφέρει ωστόσο γνώσεις στις μικρότερες ηλικίες για τα συγκλονιστικά γεγονότα μια σχετικά πρόσφατης εποχής. Η ερμηνεία του Ίντρις Έλμπα εντυπωσιακή.

Delivery Man: Δεν τα φέρνει Τα Παιδιά Ο Πελαργός

Delivery Man

Του Κεν Σκοτ. Διάρκεια:103′

Με τους Βινς Βον, Κόμπι Σμόλντερς, Κρις Πρατ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Τζάκ Ρέινορ, Μπόμπι Μόνιχαν, Σάιμον Ντιλέινι

Ο Ντέιβιντ είναι ένας καλοκάγαθος , απλός, καθημερινός τεμπέλης η ζωή του οποίου ανατρέπεται, όταν μαθαίνει – εντελώς ξαφνικά – πως έχει φέρει στον κόσμο 533 παιδιά. Κι ενώ τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν και μεγάλωναν, κανονικά, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ο ίδιος συνέχιζε τη μίζερη και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ζωή του, μέχρι τη μέρα που του αποκαλύφθηκε η πλήρης αλήθεια!

Επί της ουσίας ριμέικ του γαλλο-καναδικού φιλμ Starbuck. Στην Αμερικάνική εκδοχή του πρόκειται για μια παρατραβηγμένη κωμωδία που επιδιώκει να αποσπάσει σώνει και καλά γέλιο μέσα από μια αναληθοφανή ιστορία με ολοφάνερη έλλειψη συναισθηματισμού. Άνιση, άνοστη και σε διαρκή σύγχυση ταινία πάνω στο σοβαρό άξονα της πλοκής: τις πάρα πολλές δωρεές σπέρματος, τα προβλήματα γονιμότητας και τις ευθύνες της πατρότητας των δωρητών.

Η χαρά και η θλίψη του σώματος

Joy and sorrow of the body

Του Ανδρέα Πάντζη. Διάρκεια: 149′

Με τους Γιώργο Χωραφά, Χάρη Αμπράζη, Σίλβια Πέτκοβα, Νικολάι Μουταβτσίεφ

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον 35αρη Ευαγόρα, ο οποίος μόλις έχει βγει από πεντάχρονη φυλάκιση επειδή επέλεξε να μην προδώσει μια φιλία. Ψάχνοντας να ξαναβρεί το νήμα της ζωής του ταξιδεύει στην Βουλγαρία, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται μία νεαρή και όμορφη κοπέλα η οποία είναι νοσοκόμα, κομμώτρια και part-time πόρνη Στο κατόπι του, όμως, βρίσκεται η αστυνομία και η Ιντερπόλ, οι οποίες πιστεύουν πως θα τους οδηγήσει στον καταζητούμενο φίλο του για παραχάραξη δολαρίων.

Γυρισμένη στη Κύπρο και τη Βουλγαρία η ταινία του πολυβραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη ανιχνεύει πόσο σημαντική είναι η φιλία και ο έρωτας στο σημερινό αφιλόξενο και εχθρικό κόσμο. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει. Ανεπαρκές και υπεραπλουστευτικό σενάριο που θυμίζει φωσκολιανό τηλεοπτικό σήριαλ παρά φιλμ νουάρ, αφήνει εξαντλημένο το θεατή μετά από δυόμισι ώρες, χωρίς να του προσθέσει κάτι σημαντικό γύρω από τη φιλία, την προδοσία τον έρωτα και την μοναξιά. Ακατανόητη και η έμπνευση του αρχικού στιγμιότυπου του Κυπριακού δράματος με την Τουρκική εισβολή του Αττίλα το 1974.

Keywords
punk rock, tree, διλήμματα, ελλαδα, ντιτρόιτ, εταιρεία, robocop, συγκεκριμένο, punk, rock, νέα, μαντελα, long, delivery, φιλμ, θλίψη, κυπρος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, Καλή Χρονιά, madwalk, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ντάγκλας άνταμς, η ζωη, επιθυμιες, χωρες, θλίψη, αστυνομια, βουλγαρια, εικονες, θεμα, θριλερ, κινα, λονδινο, φιλια, time, ανθρωπος, απαρτχαιντ, ασαντ, αστεια, αφηγηση, αψογη, βρισκεται, γεγονοτα, γελιο, δεντρο, δυστυχως, διλήμματα, δρομος, διαδικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εφε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, εμπνευση, ερχονται, εταιρεία, ετος, τεχνολογια, ζωη, ζητα, ζωης, ηρωες, θυμιζει, φιλμ, ισορροπια, κυμα, κωμωδια, ματια, μοναξια, νελσον μαντελα, νικο, νημα, ντιτρόιτ, ομορφη, ωριμοτητα, οχθη, παιδια, παλαιστινη, περιβαλλον, πιστη, προβληματα, ρομποτ, σατιρα, σεναριο, συγκεκριμένο, σηριαλ, σκηνες, σκηνοθεσια, σπιτι, φτανει, φοινιξ, φοντο, φωνη, χοακιν, χαρα, ωρες, γνωσεις, χωρα, εισβολη, κοπελα, long, punk, punk rock, rock, robocop, τεμπελης, tree, χοσε
Τυχαία Θέματα