Το πονηρό χέρι του Γεροθόδωρου και τα παρακάλια στον Σαργκάνη

Με αφορμή το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο του Νίκου Αναστόπουλου, το GreenZone θυμίζει το… πονηρό χέρι του Γεροθόδωρου, αλλά και τις εποχές που ο «μουστάκιας» παρακαλούσε τον Σαργκάνη να μεσολαβήσει για να πάρει μεταγραφή στο Τριφύλλι.
«Ο Μιχάλης Γεροθόδωρος εθώπευσε τα οπίσθια του Νίκου Αναστόπουλου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός– Παναθηναϊκός με
σκοπό να τον μειώσει».

Αυτό έγραφε το κατηγορητήριο του αθλητικού δικαστή, ο οποίος τιμώρησε τον παίχτη με τρίμηνο αποκλεισμό, τον δε Παναθηναϊκό με 300.000 δρχ. πρόστιμο.

Το GreenZone.gr σας ταξιδεύει στις 21 Φεβρουαρίου 1987, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έδειχνε ξεκάθαρα τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού να παρενοχλεί με το χέρι τον Νίκο Αναστόπουλο στα… οπίσθια.

«Ο κ. Γεροθόδωρος πλησίασε τον Αναστόπουλο και του έκανε μία άσεμνη χειρονομία. Έθεσε δηλαδή το δάκτυλό του στον “ποπό” του…»Αθλητικός Δικαστής Κώστας Κόντος
Όταν έληξε το παιχνίδι, που διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου, ουδείς είχε αντιληφθεί κάτι. Λίγες όμως μέρες μετά, ο φωτορεπόρτερ Ανδρέας Καλογερόπουλος δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία. Ξέσπασε σάλος και ο αθλητικός δικαστής κ. Κόντος κάλεσε αμέσως και τους δύο να καταθέσουν.

Ο παίχτης του Ολυμπιακού Νίκος Αναστόπουλος, υπό τον φόβο -πιθανόν- της κατακραυγής του κοινού, δεν δέχτηκε πως υπήρξε άσεμνη χειρονομία εναντίον του, η οποία να μειώνει τον ανδρισμό του. Το δικαστήριο, όμως, δεν πείστηκε και τιμώρησε τον παίχτη του Παναθηναϊκού με αποκλεισμό 90 ημερών.

Να σημειώσουμε, προς τέρψιν των προληπτικών, πως ο Αναστόπουλος δεν κατάφερε να βρει δίχτυα ούτε σε ένα παιχνίδι, όσο καιρό ήταν τιμωρημένος ο Γεροθόδωρος…

Λέγεται, πως μετά από χρόνια όταν ο ποδοσφαιριστής του Τριφυλλιού ρωτήθηκε για το περιστατικό απάντησε: «Ποιος Αναστόπουλος; Αυτός με τις κλωστούλες και τα δαχτυλίδια;» χωρίς πάντως να διευκρινίζει τι εννοούσε με αυτό το υπονοούμενο.

Πώς ο Νίκος Αναστόπουλος παρακαλούσε το 1987 τον Σαργκάνη να μεσολαβήσει για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό...
«Μουστάκια θα φάμε τα μουστάκια μας. Και επειδή εγώ δεν έχω… ό,τι φάμε, θα φάμε από το δικό σου».

Είκοσι επτά χρόνια μετά την ατάκα του Νίκου Σταυρίδη στα «Κίτρινα Γάντια», στις 27 Απριλίου 1987 ένας άλλος «μουστάκιας», ο Νίκος Αναστόπουλος προκαλούσε σάλο με τα λεγόμενά του. Τελικά αυτός δεν τα έφαγε τα μουστάκια του.

Το GreenΖone θυμάται:

«Νίκο πάρε με στον Παναθηναϊκό» είπε το ίνδαλμα του Πειραιά, σταρ διαφημίσεων αποσμητικών και αγαπημένος παίχτης του… Γεροθόδωρου, απευθυνόμενος προς τον συνονόματό του και τερματοφύλακα του Τριφυλλιού Σαργκάνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αθλητικής Ηχούς» ο επιθετικός του Ολυμπιακού συναντήθηκε με το «φάντομ» Νίκο Σαργκάνη και τoυ ζήτησε να μεσολαβήσει για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Προφανώς, ο τερματοφύλακας που είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία, από τον Πειραιά στην Αθήνα, του μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τους «πράσινους». Από την άλλη, ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες από την εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη και τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και όσο να ‘ναι λίγοι ποδοσφαιριστές δε ζήλευαν τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος.

Ο λόγος που ο Αναστόπουλος ήταν σκασμένος με τους Πειραιώτες ήταν η συνεχής κόντρα που είχε με τον προπονητή του Αλκέτα Παναγούλια.

«Είμαι διατεθειμένος να μετακινηθώ στον Παναθηναϊκό και γι’ αυτό θα προβάλλω, αν χρειαστεί, μικρές σχετικά απαιτήσεις. Δεν μπορώ άλλο με τον Παναγούλια. Πώς θα γίνει να το κανονίσουμε να μάθουν οι Βαρδινογιάννηδες ότι θέλω ν’ αλλάξω ομάδα; Κι από ‘κει και πέρα ας τα κανονίσουν τα υπόλοιπα να γίνει η μεταγραφή».

Αυτά είναι τα λόγια του Αναστόπουλου προς τον Σαργκάνη. Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, απάντησε πως υπάρχει καιρός για τη μεταγραφική περίοδο και τελικά το ζήτημα πάγωσε.

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Αναζητήσεις
γεροθοδορος ποδοσφερηστης, αναστοπουλος γεροθωδωρος
Τυχαία Θέματα