Γερά θεμέλια πρόκρισης

Εξαιρετικό ματς από Ούκιτς και Διαμαντίδη που έδωσαν μια νίκη-χρυσάφι, μισή πρόκριση, στον Παναθηναϊκό που κέρδισε με 73-78 τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας...

Για την 8η αγωνιστική του top-16 της Ευρωλίγκας o Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας στη Λιθουανία με 73-78 και έκανε το αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Ρόκο Λένι Ούκιτς βρέθηκαν σε πολύ καλή μέρα και κράτησαν τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι, την ώρα που
οι ψηλοί του Τριφυλλιού φορτώθηκαν από νωρίς με αχρείαστα φάουλ.

Οι δύο «πράσινοι» γκαρντ οργίασαν αγωνιστικά στο παρκέ, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, όντας οι πρώτοι σκόρερ του Παναθηναϊκού, ο Κροάτης με 21 (6 ασ.) και ο αρχηγός του Τριφυλλιού με 13 (10 ασ.). Καλή εμφάνιση και από τον Τζέιμς Γκιστ, που έδειξε τις επιθετικές αρετές του.

Η εικόνα του ματς:

Mε τη γνωστή πεντάδα των Διαμαντίδη, Ούκιτς, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε ξεκίνησε το Τριφύλλι, με τον αρχηγό να ανοίγει το σκορ από τη γωνία με τρίποντο. Η Ζαλγκίρις εκμεταλλεύτηκε την ανοργάνωτη άμυνα των «πρασίνων» και ο Παναθηναϊκός χτυπούσε μόνο περιφερειακά, αφού δεν έβρισκε ανοιχτούς διαδρόμους. Οι Λιθουανοί προσπαθούσαν να δώσουν γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό, ενώ το Τριφύλλι προσπαθούσε να σκοράρει κυρίως έξω από τα 6.75. Ο Γκιστ είχε πολλή ενέργεια, καταφέρνοντας να βγάλει ορισμένες ωραίες φάσεις, προσφέροντας ουσία και θέαμα, αλλά αμυντικά υστερούσε. Οι Λιθουανοί περνούσαν τη μπάλα κάτω από το καλάθι, σκοράροντας με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ είχαν και υπεροπλία στα ριμπάουντ. Πολύ νωρίς φορτώθηκαν με 3 φάουλ ο Λάσμε και ο Σχορτσιανίτης από το 15' και οι «πράσινοι» συνέχισαν να έχουν πρόβλημα στις περιστροφές και στις εναλλαγές των σκριν, δίνοντας πολλά ελεύθερα σουτ στους Λιθουανούς. O Oύκιτς, που έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος με 5 ασσίστ, μείωσε με σουτ τριών πόντων τη διαφορά, κλείνοντας το α΄ημίχρονο με 43-40.

Το Τριφύλλι ισορρόπησε το ματς στο γ΄δεκάλεπτο, ο Διαμαντίδης προσπάθησε να περάσει τη μπάλα στο λόου ποστ, αλλά ο Λαφαγιέτ με προσωπικές προσπάθειες διατηρούσε το προβάδισμα για τη Ζαλγκίρις. Ο εκπληκτικός αρχηγός του Παναθηναϊκού με τρίποντο ισοφάρισε για τους «πράσινους» σε 56-56, αλλά ο Ματσιούλις με βεβιασμένες και λανθασμένες προσπάθειες απώλεσε την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα στο Τριφύλλι. Σε νεκρό χρόνο ο Φουτ έγραψε το 58-56 που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου.

Με την έναρξη του δ΄δεκαλέπτου, ο Λάσμε φορθώθηκε με το τέταρτο προσωπικό του φάουλ και οι Λιθουανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν ελεύθερους διαδρόμους. Ο Διαμαντίδης με νέο σουτ έξω από τα 6.75 ισοφάρισε ξανά για τους «πράσινους» σε 63-63 και ο Ούκιτς διασχίζοντας σε αιφνιδιασμό το γήπεδο έδωσε προβάδισμα στο Τριφύλλι με 65-66. Ο κροάτης γκαρντ, 2.32 πριν τη λήξη του παιχνιδιού έβαλε μεγάλο τρίποντο για το 69-73, ενώ με τρομερή άμυνα ο Διαμαντίδης ξανά έκλεψε και έδωσε έτοιμο καλάθι στον Ούκιτς. Ο Πόποβιτς μείωσε με λέι απ, αλλά πάλι ο κροάτης με «μπομπίτα» σημείωσε το 71-77. Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς από κοντά μείωσε για τους Λιθουανούς, ο Διαμαντίδης ροκάνισε τα τελευταία δεύτερα, δίνοντας 3.7'' τη μπάλα στον Καπόνο που με 1/2 βολές έγραψε το 73-78, σκορ με το οποίο έληξε ο αγώνας.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 58-56, 73-78

Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 9, ΜακΓραθ, Πόποβιτς 10, Λαβρίνοβιτς Ντ. 4, Γιασκεβίτσιους, Λιπκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 5, Λαφαγετ 15, Καουκένας 4, Φουτ 7, Λαβρίνοβιτς Κ 11.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8, Ματσιούλις 4, Καπόνο 4, Ούκιτς 21, Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 4, Διαμανττίδης 13, Γκιστ 12, Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 3.
Keywords
Τυχαία Θέματα