Τι περιλαμβάνει το διάταγμα Trump για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ -Ποιους αφορά;

12:46 30/1/2017 - Πηγή: iPop

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την απόφαση του Trump να εμποδίσει την είσοδο χιλιάδων Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Δεν έχει διευκρινιστεί, όμως, ακόμα αν και ποιοι ακριβώς περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Trump, αλλά και τι θα γίνει με όσους κατέχουν πράσινη κάρτα.

Η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ αφορά επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη,

τη Σομαλία,το Σουδάν,τη Συρία και την Υεμένη και τους πρόσφυγες. Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή έφερε προτετελεσμένου αρκετούς πολίτες, οι οποίοι ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ και τους απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτές.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά τους πρόσφυγες

Το προεδρικό διάταγμα Trump απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για την περίοδο των 120 ημερών. Όταν επέλθει αυτή η ημερομηνία, οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν δεκτούς στο έδαφός τους μέχρι 50.000 πρόσφυγες το 2017, αντί για 110.000 που είχε αποφασίσει με προηγούμενο διάταγμά του ο Barack Obama.

Όσον αφορά τους Σύρους

«Απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος όλων των Σύρων, προσφύγων και μη, μέχρι νεωτέρας».

Όσον αφορά το Ιράν, το Ιράκ,την Υεμένη, τη Σομαλία,το Σουδάν και τη Λιβύη

Αναστέλλεται η είσοδος στις ΗΠΑ των πολιτών αυτών των χωρών για το διάστημα των 90 ημερών, διάστημα που κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την παροχή βίζας.

Σχετικά με την κατοχή πράσινης κάρτας

Για όσους είναι κάτοχοι πράσινης κάρτας το διάταγμα δεν τους επηρεάζει. Όμως οι υπήκοοι των επτά χωρών, οι οποίοι επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση και οι οποίοι έχουν πράσινη κάρτα, θα πρέπει να υποστούν μια σειρά από ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι θα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια των υπηρεσιών μετανάστευσης, όπως εξήγησε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Reince Priebus.

Σχετικά με την κατοχή βίζας

Το διάταγμα αναφέρεται και σε όσους είναι κάτοχοι βίζας για τις ΗΠΑ, οι οποίοι προέρχονται από τις επτά χώρες που αναφέρθηκαν, με εξαίρεση όσους διαθέτουν διπλωματική βίζα ή βίζα από διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ ή τον ΟΗΕ. Ομοσπονδιακή δικαστής όμως ανέστειλε την απέλαση όλων των ατόμων που διαθέτουν βίζα σε ισχύ.

Σχετικά με τη διπλή υπηκοότητα

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με όσους έχουν διπλή υπηκοότητα. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες που έχουν διαβατήριο και προέρχονται από μία από τις επτά χώρες δεν θα επηρεαστούν από το διάταγμα. Αν, όμως, κάποιος έχει πρώτη υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες και διαθέτει και την αμερικανική δεν θα μπορεί να εισέρχεται στις ΗΠΑ.

Για τον Καναδά και τις ΗΠΑ θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις

Η Βρετανία και ο Καναδάς δέχθηκαν χθες, Κυριακή, από τις αμερικανικές αρχές εξαίρεση για τους πολίτες τους, οι οποίοι έχουν υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες. Η είσοδος στις ΗΠΑ θα τους επιτραπεί, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα περνούν από εκτεταμένους ελέγχους, σύμφωνα και με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών Boris Johnson.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επιμένει, ότι δεν υπάρχει χάος στα αεροδρόμια μετά το διάταγμα του D. Trump για την απαγόρευση εισόδου πολιτών στις ΗΠΑ, όμως, χιλιάδες Αμερικανοί και όχι μόνο πραγματοποίησαν την Κυριακή πορείες διαμαρτυρίας σε αεροδρόμια και πόλεις, αντιδρώντας στην εφαρμογή αυτής της απόφασης. Παράλληλα, ο D. Trump κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι έχουν δώσει μεγάλες εκτάσεις στις διαδηλώσεις που γίνονται εναντίον του σχετικά με το διάταγμα απαγόρευσης που υπέγραψε.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία έχουν μαζευτεί 1.000.000 υπογραφές, προκειμένου να μην γίνει δεκτή επίσημη επίσκεψη του Trump στην χώρα, οι οποίες είναι αρκετές και έτσι το θέμα έχει πάει πλέον στην βρετανική Βουλή.

Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεκίνησαν μετά την εκλογή του Trump τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μετά την υπογραφή του διατάγματος για την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μουσουλμάνων προσφύγων και υπηκόων έξι χωρών, αρκετοί ήταν αυτοί που κινήθηκαν εναντίον του.

Τι αναφέρει η σχετική αίτηση;

Θα πρέπει να επιτραπεί στον D. Trump να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειος ως επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά δεν θα πρέπει να προσκληθεί για επίσημη κρατική επίσκεψη διότι αυτό θα έφερνε σε δυσχερή θέση την Αυτής Υψηλότητα, τη Βασίλισσα.

Ο καταγεγραμμένος μισογυνισμός του D.Trump και η χυδαιότητά του δεν επιτρέπουν να γίνει δεκτός απ’ την Αυτής Υψηλότητα, τη Βασίλισσα ή τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Γι’ αυτό, στη διάρκεια της προεδρίας του ο D. Trump δεν πρέπει να προσκληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για επίσημη κρατική επίσκεψη.

H Teresa May δήλωσε, παρόλα αυτά ότι η επίσημη κρατική επίσκεψη του Trump στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αλλά το αποτέλεσμα της συζήτησης της αίτησης στη Βουλή, μπορεί ν αλλάξει τα πράγματα.

Η προηγούμενη αίτηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο άγγιξε τις 100.000 υπογραφές και συζητήθηκε κάτω από έντονο κλίμα την προηγούμενη χρονιά στη Βουλή.

Αντίθετος με το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Sebastian Kurz.

O Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Sebastian Kurz δήλωσε:

Καταδικάζω αυτή τη γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Η δικαιολογημένη στράτευση εναντίον της τρομοκρατίας και του ισλαμισμού δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στο να θεωρηθούν γενικά ύποπτες θρησκευτικές κοινότητες και ολόκληρες χώρες

Και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με την αμερικάνικη πρεσβεία στη Βιέννη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Αυστριακών πολιτών που θίγονται από αυτά τα μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις χιλιάδων ατόμων- Trump: Το διάταγμα δεν είναι μουσουλμανική απαγόρευση

The post Τι περιλαμβάνει το διάταγμα Trump για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ -Ποιους αφορά; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα