Ο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ξεκάθαρη νίκη του «όχι»

00:03 5/12/2016 - Πηγή: iPop

Την παραίτησή του απ’ την πρωθυπουργία της Ιταλίας ανακοίνωσε στο διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό ο Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του και την επικράτηση του «όχι». Όπως τόνισε ο ίδιος, αύριο το πρωί θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο.

Τα επίσημα αποτελέσματα απ’ την καταμέτρηση των ψήφων δείχνουν το «όχι» να προηγείται με 59% έναντι του 41% του «ναι».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, οι οποίες βασίζονται στις μέχρι στιγμής

καταμετρήσεις των ψήφων, επιβεβαιώνουν τα exit polls και μάλιστα διαπιστώνουν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, το «όχι» προηγείται σε 17 περιφέρειες και το «ναι» σε μόλις τρεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ροή των αποτελεσμάτων απ’ το ιταλικό ΥΠΕΣ.

Το διάγγελμα του Ρέντσι

Ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα τόνισε ο Ματέο Ρέντσι κατά το διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό, προσθέτοντας πως αύριο το πρωί θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια γιορτή της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η συμμετοχή ήταν υψηλή και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι δώσαμε την ευκαιρία στους πολίτες να εκφραστούν σχετικά με τη μεταρρύθμιση Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και αποφασίζει. Το όχι κέρδισε. Το στρατόπεδο του όχι αναλαμβάνει ευθύνες. Πρώτα από όλα την ευθύνη να καταθέσει πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φίλους στο στρατόπεδο του ναι. Δώσαμε μάχη αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφους αλλα δυστυχώς δεν ήταν αρκετό».

Στην συνέχεια ο Ιταλός Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα. «Προσπαθήσαμε να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι για αυτην την προσπάθεια. Θα ήθελα να νιώθετε υπερήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι εύκολο, το να κάνει υπέρ κάποιας αλλαγής είναι δύσκολο. Μπορεί κανείς να χάσει ένα δημοψήφισμα μία μάχη, αλλά δεν χάνει την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπέι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι».

Έχασα και το λέω δυνατα. Πιστεύω στη Δημοκρατία και γι αυτό πιστεύω ότι όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί μετά να πάει απλά να πέσει για ύπνο Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε όλους αυτούς τους ηγέτες που προσποιούνται και μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους. Εξ’άλλου εγώ ήθελα να μειώσω αυτές τις καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτηση μου

Τέλος, ο Ρέντσι έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσους ήταν στο πλάι του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Θεσμούς της Ιταλίας, αναγνωρίζω την προσφορά σας. Θα ήθελα να χαιρετίσω με ένα χαμόγελο εκείνον που θα πάρει τη θέση μου. Με ηρεμία θα δώσω τη σκυτάλη. Ευχαριστώ όσους εκπροσώπησαν τη χώρα μας, τα παιδιά μου και όλους εσάς».

Η πρώτη αντίδραση του Μ. Ρέντσι

«Σας ευχαριστώ όλους. Σε λίγα λεπτά θα μεταβώ στο πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ζήτω η Ιταλία! Έρχομαι, έρχομαι!», έγραψε ο Μ. Ρέντσι στο Twitter του λίγα λεπτά μετά τη 01:00.

Grazie a tutti, comunque. Tra qualche minuto sarò in diretta da Palazzo Chigi. Viva l'Italia!
Ps Arrivo, arrivo

— Matteo Renzi (@matteorenzi) December 4, 2016

Τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα, το «όχι» προηγείται με 54- 58% έναντι του «ναι» που συγκεντρώνει 42-46%.

To exit poll της EMG έδειχνε επίσης το «όχι» να προηγείται με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά: 55-59% – 41-45%.

Italy, constitutional referendum, EMG exit poll:

Yes: 43%
No: 57%#referendumcostituzionale #referendum #matitecancellabili pic.twitter.com/hSOI5cyulY

Europe Elects (@EuropeElects) December 4, 2016

Σύμφωνα με το exit poll του SKY ισχύουν τα εξής: Ναι: 43.3%, Όχι: 56.7%.

Italy: Second IPR exit poll shows gap between No and Yes growing. #ReferendumConstituzionale #Italy #Italia #ExitPoll pic.twitter.com/Fdhiy4cZGK

Europe Elects (@EuropeElects) December 4, 2016

Στο μεταξύ, το ευρώ «πέφτει» στις αγορές καθώς το «όχι» κερδίζει.

Latest: The euro drops as exit polls show “No” camp on course to win #italianreferendum Live coverage: https://t.co/tsWNV5ZV7o#brexit pic.twitter.com/MVYQxgJ4Df

Mike Hammer (@JeSuisCharlie9) December 4, 2016

Παραίτηση Ρέντσι ζητούσαν από πριν η Λέγκα του Βόρρα και το Forza Italia

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», σημείωσε σε δηλώσεις του ο γραμματέας του κόμματος Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος θεωρεί πως «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Σημειώνεται πως η Λέγκα ζητούσε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, χωρίς τον σχηματισμό νέων Κυβερνήσεων.

Την ίδια άποψη έχει και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, Forza Italia.

Photo: REUTERS/Alessandro Bianchi

The post Ο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ξεκάθαρη νίκη του «όχι» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα