Τα ποσοστά αυτοκτονιών εξαρτώνται από τους δημοσιογράφους

16:31 30/9/2014 - Πηγή: iPop

Γνωρίζουμε ότι τα media διαμορφώνουν συνειδήσεις και επηρεάζουν καταστάσεις, αλλά σε ένα τραγικό φαινόμενο όπως αυτό των αυτοκτονιών ίσως αγνοούμε τι ρόλο πραγματικά παίζουν. Ειδικά μέσα στην κρίση, που παγκοσμίως τα ποσοστά αυξάνονται, ο ρόλος των δημοσιογράφος αποδεικνύεται κομβικός.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις από έρευνες που δείχνουν ότι τα δημοσιεύματα που είναι συγκινησιακά και υπερβολικά στην παρουσίασή τους έχουν άμεση επίδραση στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών. Επίσης, οι κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων

σε συνεργασία με επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Πείραμα έγινε στη Βιέννη, όπου καταγράφηκε ότι μετά από περιστατικό αυτοκτονίας στο μετρό της πόλης το 1978, τα ποσοστά αυτοκτονίας σημείωσαν απότομη αύξηση. Αυτό και το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονταν στα γεγονότα με πολύ δραματικό τρόπο οδήγησε στο σχηματισμό μιας ομάδας του Συλλόγου Πρόληψης Αυτοκτονιών (ÖVSKK), η οποία ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα ενημέρωσης και ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα του 1987. Στη συνέχεια, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης άλλαξαν σημαντικά και ο αριθμός των αυτοκτονιών σε μετρό μειώθηκε περισσότερο από 80% από το πρώτο στο δεύτερο εξάμηνο του 1987, παραμένοντας σε ένα μάλλον χαμηλό επίπεδο από τότε.

Η αυτοκτονία είναι ένα γεγονός, επίσης, που συχνά υπερτονίζεται από τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά όταν αφορά μια διασημότητα, όπως στην περίπτωση του Robin Williams. Η υπερπροβολή οδηγεί σε μιμητισμό, γι” αυτό και χρειάζεται κατάλληλη γλώσσα, αλλά και συνεχής εκπαίδευση του κοινού.

The post Τα ποσοστά αυτοκτονιών εξαρτώνται από τους δημοσιογράφους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα