Στις Βρυξέλλες παίρνουν αποφάσεις την ώρα που οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες υποφέρουν

14:27 7/3/2016 - Πηγή: iPop

Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, η Ειδομένη «βουλιάζει», καθώς ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται και οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων γίνονται όλο και χειρότερες.

Στην χώρα μας έχουν φτάσει πάνω από 36.000 πρόσφυγες και, όπως τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν φθάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα

100.000 άτομα.

Τα νησιά δεν μπορούν να βάλουν φρένο στις προσφυγικές ροές

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί περιπολίες στο Αιγαίο με την Βρετανία να στέλνει τρία πλοία της και παράλληλα, όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαμένουν σε ένα λασπωμένο έδαφος.

Σημείωση!

Το τελευταίο 24ωρο η διέλευση των προσφύγων έγινε με το σταγονόμετρο, καθώς κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα μας μόνο 337 άτομα.

Αυξάνονται τα κρούσματα βίας

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο από τον φράχτη και έρχονται αντιμέτωποι με την βία των συνοριοφυλάκων που τους χτυπούν και τους αφήνουν χτυπημένους στην Ειδομένη.

Όπως υπογράμμισε η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη, Κορίνα Κανίστρα, σε συνέντευξη της την Δευτέρα οι κακοποιήσεις προσφύγων από αστυνομικούς και στρατιωτικούς της ΠΓΔΜ είναι πια σύνηθες φαινόμενο.

Μάλιστα υπογράμμισε πως πολλοί πλέον βρίσκονται στο νοσοκομείο και τόνισε:

Αυτό αφορούσε αρχικά Μαροκινούς και Αλγερινούς που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα και ήταν παράνομοι, τώρα έχει αρχίσει να αφορά ακόμα και Ιρανούς, Ιρακινούς που είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά και θεωρούν ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά από την απέναντι πλευρά

Και εστιάζοντας στην περίπτωση ενός 18χρονου πρόσφυγα είπε: «Είχε περάσει τα σύνορα και θεώρησαν οι αρχές εκεί ότι τα χαρτιά του ήταν πλαστά και δεν τα δέχθηκαν, κακοποιώντας τον και στέλνοντάς τον πίσω».

Η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη εστιάσε στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και τόνισε ότι δεν έχουν όλοι σκηνές και ότι είναι πολλοί που μένουν το βράδυ έξω. Ενώ κλείνοντας μίλησε για τις συνθήκες υγιεινής και δήλωσε:

«Ο καταυλισμός είχε φτιαχτεί για 2.000 ανθρώπους, έχει βελτιωθεί, έχει αρκετές τουαλέτες, αρκετά ντους, ζεστό νερό, αλλά φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για 13.000 άτομα. Αν συνεχίζει ο κόσμος να λιμνάζει εκεί, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγμα. Θα αλλάξει το προφίλ των ασθενών».

Να σημειωθεί πως στα νησιά του Αιγαίου, έως τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν 2.293 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων στην Λέσβο, όπου και καταγράφηκαν συγκεκριμένα 987 αφίξεις.

Η κατάσταση στον Πειραιά παραμένει ασφυκτική

Στον Πειραιά φτάνουν συνεχώς πλοία, ενώ οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε καταυλισμό. Με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν στις 06:30 το πρωί της Δευτέρας 571 άτομα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό όσων βρίσκονται στο λιμάνι στους 3.228.

14 νέα hot spots στην Ελλάδα

Πού θα γίνουν τα νέα hot spots;

Μαλακάσα: 4.000 ατόμωνΑφίδνες: 3.000 ατόμωνΑγιος Ανδρέας: 500 ατόμωνΕλαιώνας: 700 ατόμωνΔράμα: 800 ατόμωνΘερμοπύλες: 400 ατόμωνΉπειρος: (4 hot spots) 2.000 ατόμωνΘεσσαλία: (4 hot spots) 2.000 ατόμωνΛιτόχωρο: 4.000 ατόμωνΣυνεργασία ΕΚΕΠΥ, ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση με τους πρόσφυγες, ξεκινά διυπηρεσιακή συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Με κοινό γνώμονα την βέλτιστη αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών λόγω των προσφυγικών ροών, έχει ήδη ξεκινήσει η διυπηρεσιακή συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα παρέχουν, επί 24ώρου βάσεως, πλήρη και άμεση ενημέρωση στο ΕΚΕΠΥ από όλα τα σημεία υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης αλλά και παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να ενεργοποιούνται, κατόπιν κατάλληλης & ορθολογιστικής αξιολόγησης – οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υγειονομικής παρέμβασης.

Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, έχουν διαβεβαιώσει τη Διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, πως κατ’ εντολήν τους, θα υπάρχει η μέγιστη δυνατή διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων δομών του Υπουργείου Υγείας, για την άρτια ολοκλήρωση των υγειονομικών δράσεων τους ανά την επικράτεια.

Σε συνέχεια των παραπάνω, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, συνεπικουρούμενος από επιτελικά στελέχη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας αλλά και του ΕΚΑΒ, θα επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, και πιο συγκεκριμένα τους χώρους συνάθροισης και τις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας».

Νέες συλλήψεις διακινητών προσφύγων από την Ελληνική Ακτοφυλακή

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πως για την εβδομάδα από 29/02/2016 έως 07/03/2016, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προέβησαν στη διάσωση 4.759 προσφύγων και μεταναστών σε 91 περιστατικά διάσωσης στη θάλασσα, ενώ συνελήφθησαν δύο διακινητές και κατασχέθηκαν δεκατρείς λέμβοι, πλοιάρια κλπ, που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα.

photos:Nick Paleologos / SOOC

The post Στις Βρυξέλλες παίρνουν αποφάσεις την ώρα που οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες υποφέρουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα