Σφίγγει ο κλοιός για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μέχρι 20 Μαρτίου

12:23 28/2/2017 - Πηγή: iPop

Σφίγγει ο κλοιός για την Αθήνα, μετά την επιστροφή των Θεσμών στην χώρα, όπου τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης όσο συντομότερα γίνεται. Οι συναντήσεις με τους δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στόχος των Θεσμών

Με την επιστροφή τους στην Αθήνα οι Θεσμοί στοχεύουν στο κλείσιμο σε τεχνικό επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε αν όχι στις 20 Μαρτίου, το αργότερο στο Εurogroup της 7ης

Απριλίου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη συνεργασία, η οποία σημειώθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι εργάζονται από κοινούς με τους εταίρους, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα

Ανάμεσα στα σχέδια, τα οποία έχουν προγραμματιστεί από την πλευρά των Ευρωπαίων, είναι να μείνουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για μία εβδομάδα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε αυτό το διάστημα ή έστω να σημειωθεί κάποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες.

Ήδη ο Valdis Dombrovskis, έχει δηλώσει ότι μπορεί να είναι δυνατή η συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση και οι δύο πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να βοηθήσουν τις συζητήσεις να προχωρήσουν.

Η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών επιζητά λύση στα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης εντός των επόμενων ημερών, καθώς η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη μετά και τις 15 Μαρτίου, όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ολλανδία, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, πρόκειται ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα θα παρθούν αποφάσεις για την διαδικασία για το Βrexit.

Στόχος της Αθήνας

Στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου. Το δύσκολο έργο της κυβέρνησης για μέτρα με μηδενική δημοσιονομική επίπτωση είναι εμφανές, καθώς τα χαμηλά εισοδήματα θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα μέτρα.

Ήδη το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με στόχο να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα, αλλά και για να έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους για τις συζητήσεις, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα θέματα, τα οποία μένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές, είναι «ο καθορισμός για μέτρα και αντίμετρα, αλλά κυρίως ο προσδιορισμός του ύψους της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος για μετά το 2019».

Ανάμεσα στους στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ. Κλείσιμο του SLA (Staff Level Aggreement), ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα ενεργειακά και τα εργασιακά. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην στάση, την οποία θα κρατήσει το ΔΝΤ για τα οικονομικά στοιχεία του 2018, καθώς η Κομισιόν με βάση τις νέες προβλέψεις δεν κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό.

Σχετικά με το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα πρόκειται να ανακοινωθούν στο επόμενο eurogroup.

Ποιο είναι το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης;

Το ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις δεν είναι άλλο από τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, καθώς στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι το ποσό των μέτρων που θα ληφθούν συνολικά, πρόκειται να αποφασιστεί στην Αθήνα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζονται σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα αναδιατυπώσει τις προβλέψεις, τις οποίες έως τώρα έχει κάνει και θα προχωρήσει σε μείωση των απαιτήσεών του κάτω από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούσε μέχρι σήμερα.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές.

Δείτε το video από την έλευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Χίλτον για την συνάντηση με τους δανειστές:

Λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε η συνάντηση για την ενέργεια. Στις 18:00 θα γίνει συνάντηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας ΑΕ. Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί μια επισκόπηση, με τα δημοσιονομικά, τα οποία περιγράφονται ως τα πιο κρίσιμα να πραγματοποιούνται στις 20:00 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή των Θεσμών με γεμάτες βαλίτσες

Photo: AP

The post Σφίγγει ο κλοιός για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μέχρι 20 Μαρτίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφίγγει, 20 Μαρτίου,sfingei, 20 martiou