Πώς θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα; Όλα τα μυστικά για πιο φθηνούς λογαριασμούς ρεύματος & νερού, αποδοτική θέρμανση και μείωση των εξόδων

10:32 4/11/2022 - Πηγή: iPop

Με τον πληθωρισμό να αγγίζει τα ύψη και τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, είναι λογικό να αναζητάς τρόπους ώστε να μειώσεις τους λογαριασμούς σου και να εξοικονομήσεις χρήματα. Εμείς για άλλη μία φορά βρισκόμαστε δίπλα σου και σου δίνουμε έξυπνα και χρηστικά tips για να μειώσεις την ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείς!

Ας ξεκινήσουμε από τα σημαντικά! Το πώς θερμαίνεις το σπίτι σου είναι εξαιρετικά

σημαντικό. Όχι μόνο το καλύτερο σύστημα θέρμανσης θα σε κρατήσει άνετα τον χειμώνα, αλλά θα έχει, επίσης, μεγάλο αντίκτυπο στο αποτύπωμα άνθρακα και στους λογαριασμούς ενέργειας.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες μικρές και καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις για να δεις σημαντική μείωση στους λογαριασμούς σου. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και πέτυχε την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που επιθυμείς, ακόμα και στα πιο κοστοβόρα συστήματα θέρμανσης!

Αυτές είναι οι συσκευές «βαμπίρ» που ρουφάνε ενέργεια και χρήματα από το πορτοφόλι σου

«Πώς να καίω λιγότερο ρεύμα;» Οι απαντήσεις που χρειάζεσαι!Άλλαξε τις καθημερινές σου συνήθειες

Για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σου, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να βγεις έξω και να αγοράσεις ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα. Μπορείς πολύ απλά να κλείσεις τα φώτα ή τις συσκευές τις οποίες δε χρησιμοποιείς. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιείς λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές ή όποιες οικιακές δουλειές μπορείς να τις κάνεις χειροκίνητα, επίλεξέ το! Εκτός από το πλύσιμο των πιάτων! Θα σου εξηγήσω αργότερα τι ύπουλο υπάρχει πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Η αλλαγή των συνηθειών σου θα σου εξοικονομήσει πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι νομίζεις. Επιπλέον, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι η μείωση της θερμότητας του θερμοστάτη τον χειμώνα και η περιορισμένη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, σίγουρα θα κάνουν διαφορά στον λογαριασμό σου. Το κόστος θέρμανσης και ψύξης αποτελεί σχεδόν το ήμισυ των λογαριασμών κοινής ωφελείας ενός μέσου σπιτιού, επομένως αυτές οι μειώσεις στην ένταση και τη συχνότητα θέρμανσης και ψύξης προσφέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

Αντικατάστησε τις λάμπες σου

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα από τις ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές τους. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αλογόνου, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) και οι λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) χρησιμοποιούν από 25-80% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαρκούν 3 έως 25 φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.

Αν και οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες είναι πιο ακριβοί, η αποδοτική χρήση ενέργειας και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους σημαίνει ότι θα σου κοστίσουν λιγότερο μακροπρόθεσμα.

pexelsΧρησιμοποίησε έξυπνα πολύπριζα

Οι «συσκευές βαμπίρ» ή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά όταν είναι απενεργοποιημένα ή σε κατάσταση αναμονής, αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα.

Τα έξυπνα πολύπριζα, γνωστά και ως προηγμένα πολύπριζα, εξαλείφουν το πρόβλημα των «συσκευών βαμπίρ» κλείνοντας την παροχή ρεύματος στα ηλεκτρονικά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα έξυπνα πολύπριζα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να απενεργοποιούνται σε καθορισμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας, μέσω απομακρυσμένων διακοπτών ή βάσει της κατάστασης μιας «κύριας» συσκευής.

Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος μαγειρέματος;

Τα μικροκύματα, οι συσκευές όπως ηλεκτρικές γάστρες, χύτρες κι air fryer αποτελούν πιο φθηνές επιλογές μαγειρικής απ’ ό,τι η χρήση φούρνου. Επιπλέον, πάντα μία κουζίνα υγραερίου αποτελεί μία οικονομικότερη επιλογή απ’ ό,τι μία ηλεκτρική κουζίνα.

Αυτές είναι οι οικιακές συσκευές που ανεβάζουν τον λογαριασμό ρεύματος στα ύψη! – Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την σπατάλη ενέργειας;

Μείωσε τα έξοδα θέρμανσης του νερού

Η θέρμανση του νερού συμβάλλει σημαντικά στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Εκτός από την αγορά ενός ενεργειακού αποδοτικού θερμοσίφωνα, υπάρχουν τρεις μέθοδοι για να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης νερού: μπορείς απλά να χρησιμοποιείς λιγότερο ζεστό νερό, να χαμηλώσεις τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα σου ή να μονώσεις τον θερμοσίφωνά σου.

Εάν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις τον θερμοσίφωνά σου με ένα αποδοτικό μοντέλο, θα πρέπει να έχεις κατά νου δύο παράγοντες: τον τύπο του θερμοσίφωνα που καλύπτει τις ανάγκες σου και τον τύπο του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, οι θερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή είναι ενεργειακά αποδοτικοί, αλλά αποτελούν επίσης κακή επιλογή για μεγάλες οικογένειες, καθώς δεν μπορούν να χειριστούν πολλαπλές και ταυτόχρονες χρήσεις ζεστού νερού. Οι αποδοτικοί θερμοσίφωνες μπορούν να είναι μεταξύ 8% και 300% πιο ενεργειακά αποδοτικοί από έναν συμβατικό θερμοσίφωνα.

Να πλένεις τα ρούχα σου με κρύο νερό

Το πλύσιμο των ρούχων είναι μια απαραίτητη αγγαρεία και μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας των περισσότερων από εμάς. Είναι, επίσης, ενεργοβόρα διαδικασία, ειδικά αν χρησιμοποιείς ζεστό νερό. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία πλυσίματος των ρούχων πηγαίνει στο ζεστό νερό.

Υπάρχουν πολλά πιθανά οικονομικά οφέλη από τη χρήση κρύου νερού, με τους καταναλωτές να μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 50 ευρώ ετησίως μειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού πλύσης τους κατά 15 βαθμούς. Υπάρχουν, μάλιστα, αναφορές ότι το πλύσιμο σε κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ρούχων σου.

PixabayΧρησιμοποίησε το πλυντήριο πιάτων σου

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το πλυντήριο πιάτων σου εξοικονομεί χρήματα!

Ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου το μισό ζεστό νερό που θα χρησιμοποιούσες αν έπλενες τα πιάτα σου στο χέρι. Είναι, λοιπόν, καλό για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σου.

Ένα πλυντήριο πιάτων μεσαίας κατηγορίας μπορεί να κάνει έναν πλήρη κύκλο 65 μοιρών για περίπου 1,5 μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμα λιγότερο αν το λειτουργείς τη νύχτα και έχεις μετρητή εξοικονόμησης νύχτας ή έξυπνο μετρητή).

Απλώς βεβαιώσου ότι θα το χρησιμοποιήσεις όταν το έχεις πραγματική ανάγκη κι όχι για 2 πιάτα.

Ποιοι είναι οι οικονομικοί τρόποι θέρμανσης;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν διάφοροι τύποι και καύσιμα που μπορείς να επιλέξεις, οπότε αν σκόπευες να αναβαθμίσεις το σύστημα θέρμανσης, αξίζει να συγκρίνεις όλες τις επιλογές που έχεις αυτή τη στιγμή στην διάθεσή σου.

Με την τιμή του ρεύματος να φτάνει στα ύψη, ήρθε η ώρα να μάθεις τα 4 πράγματα που δεν ήξερες ότι καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σου

Πετρέλαιο

Με τα δεδομένα συνεχώς να αλλάζουν, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, που παραδοσιακά αποτελούσε μια πιο οικονομική επιλογή, φέτος το τοπίο αλλάζει, αφού μέχρι στιγμής η τιμή του διαμορφώνεται στα 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Τζάκι και αερόθερμα

Άλλος ένας τρόπος θέρμανσης είναι το τζάκι και τα αερόθερμα. Για την πρώτη περίπτωση, ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει σε ξύλα 1.080 ευρώ, ενώ όσοι επιχειρήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να υπολογίσουν κόστος στα 763,5 ευρώ.

Αντλίες θερμότητας

Η αντλία θερμότητας επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας, σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Ειδικά με την τιμή της ενέργειας να φτάνει στα ύψη η συγκεκριμένη επιλογή είναι η πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το κόστος σε περίπτωση που διαθέτεις αντλία θερμότητας είναι μόλις 252 ευρώ για τη χειμερινή σεζόν.

Είτε, λοιπόν, έχεις το δικό σου σπίτι, είτε το νοικιάζεις ή είσαι φοιτητής που σημαίνει ότι είσαι ακόμα περισσότερο ζορισμένος οικονομικά, υπάρχουν πολλά που μπορείς να αλλάξεις στην καθημερινότητα σου ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Και να θυμάσαι…είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ενέργεια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα; Όλα τα μυστικά για πιο φθηνούς λογαριασμούς ρεύματος & νερού, αποδοτική θέρμανση και μείωση των εξόδων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα